Skip to Content

Vinterlördag med friluftsliv och korvgrillning

Friluftslivet har fått ett rejält uppsving i dessa Coronatider. Nu under vintern är det många som beger sig ut och grillar längs sjöarna. Folk i Farten besökte Sandgårdslandet vid Fiskestadsjön samt Jät och Ursöbadet vid sjön Åsnen.
Bland annat träffade vi på Ella Alpenberg som sammanfattade eftermiddagen på följande vis:
– Gemenskap, frisk luft och fin natur!Efter en lång period av gråväder har vintern börjat göra entré med snö och kyla. I lördags kunde man rent av få avnjuta en fin vintersolnedgång framåt sena eftermiddagen. Folk i Farten gjorde en liten turné bland sjöar och badplatser.
Första anhalten blev idylliska Sandgårdslandet vid Fiskestadsjön nära Väckelsång.
– Det här är en av Tingsryd kommuns vackraste platser. Fin natur och bra fiskevatten, framhöll Väckelsångsbon Magnus Nilsson.
En som provat på fiskelyckan i sjön under åren är Simon Nilsson.
– Rekordet för mig här är en gädda på nio kilo.
Simon hade med sig sambon Sanna Karlsson och hunden Joey. Vid korvgrillningen hade de sällskap av bland annat familjen Bång, bestående av Julia och Johan samt deras lille son Olle.
– Härligt med vinterväder. Nu väntar vi på att det ska bli is på sjön så att vi kan åka skridskor.Nästa stopp blev sjön Åsnen och badplatsen i Jät, där familjerna Alpenberg och Iversen i god tradition hade sammanstrålat för att umgås och grilla korv.
– Det är skönt att vara ute. Vi har varit här i tre timmar, berättade föräldrarna Jan och Sharla Alpenberg samt Anne och Marc Iversen.
Båda familjerna är från Jät-bygden och med alla barnen samlade under utflykten så blir det många barndomsminnen och berättelser från trakten.
– Vi frossar i minnen och nostalgi, konstaterade Ella Alpenberg, Tilde Iversen, Evie Alpenberg, Emma Alpenberg och Laura Iversen.
Friluftslivet har många goda sidor och Emma beskrev dagen på följande vis:
– Härlig gemenskap, frisk luft och fin svensk natur!Vi avrundade vår turné med att besöka Ursöbadet några kilometer söderut. Där träffade vi Göran Haglund från Jät som gjort upp en liten sprakande brasa med egen ved och som såg fram mot att grilla korv.
Nu lättade dessutom molnen så att det blev en fantastisk solnedgång.
Göran gillar att vara ute i naturen. Tidigare under dagen hade han tagit en löparrunda och hade även planerat in ett vinterbad.
– Men det får vänta tills nästa gång.Läs reportaget i sin helhet i Växjöbladet/Kronobergaren fredag 15 januari.

DAVID FÄRDIGH