Skip to Content

UFO-sponsrad guldjakt

Nu i maj är det 75 år sedan Pollenkungen Gösta Carlsson råkade på ett UFO i en skogsglänta utanför Ängelholm. Mötet skulle ge upphov till etablerandet av Rögle BK i elithockeyn.
UFO-laget kämpar i år med Växjö Lakers om den åtråvärda SHL-guldet och Le Mat-pokalen,
ett drama som följdes av hängivna fans både i Småland, Skåne och kanske även på andra delar i galaxen?

”Klubbkärlek är ofta ett livslångt lidande”, har författaren och den hängivne Arsenalsupportern Nick Hornby hävdat. Han lär inte ha blivit muntrare de senaste veckorna.
Arsenal halkar i Premier League, åkte nyligen snöpligt ut mot Villarreal i semifinalen i Europa League och fansen bråkar öppet med den impopulära klubbägaren Stanley Kroenke, en äckligt rik amerikansk entreprenör som specialiserat sig på att äga fastigheter och sportklubbar och som sägs vara god för 60 miljarder.

Desto muntrare är det i Växjö, där Lakers-supportrarna kan glädja sig åt det tredje SM-guldet. Även om idrottsdödaren Corona fortfarande stoppar folkfesterna på Vida Arena så snackas det hockey i hela staden och Sam Hallam, Pontus Holmberg, Erik Josefsson, Robert Rosén, Richard Gynge och Ilari Melart är namnen på allas läppar. Härligt tycker även jag, som annars har Östers IF närmast hjärtat. Något fotbollsguld till Växjö blir det dock ännu inte på ett tag. När min Göteborgskompis Roger brukar beklaga sig över att Örgryte-fansen inte
sett röken av något guldglitter sedan 1985 brukar jag replikera att det är ännu mer synd om oss Öster-supportrar som inte fått guldjubla sedan 1981. Då var jag för övrigt fyra år och fullt upptagen med att försöka lära mig sparka på bollen.

Min gamla kompis Nykan har ett favoritlag i nästan varje land: Sverige = Halmstad BK, England = Newcastle, Tyskland = Bayern München, Spanien = Valencia, Danmark = FC Köpenhamn, Holland = PSV Eindhoven.
En mycket smart strategi då åtminstone något av lagen brukar göra en någorlunda hyfsad säsong. Det finns med andra ord alltid något att glädja sig åt i supportervardagens ilskna, uppgivna och svavelosande frustration.
För egen del gäller som sagt Öster i fotboll samt Sri Lankas landslag i cricket (jag besökte landet 2009,
testade på sporten, förstod inte särskilt mycket men fick en landslagströja i gåva och är sedan dess frälst på distans), I fotboll håller jag dessutom också på Sandarna BK, ett division 4-lag med bas i stadsdelen Majorna i Göteborg. Ett kärt minne är när jag sommaren 2018 följde med supportergänget ut till Göteborgs södra skärgård och såg Sandarna BK spöa Styrsö med hela 6-0. Gissa om det blev en festlig båtresa hem!

Som supporter ropar man ofta till högre makter. Det är sällan de ingriper, men det händer.
Den 18 maj 1946 träffade Gösta Carlsson på ett UFO i en glänta i Sibirienskogen utanför Ängelholm. Utomjordingarna skänkte honom idén att göra naturläkemedel baserat på bipollen. Gösta startade produktionen, fick smeknamnet Pollenkungen, blev multimiljonär och gick in med en jättesumma till favoritlaget Rögle BK, som satsade mot hockeytoppen. Nu 75 år senare fick de till och med vittring på SHL-guldet. Nu blev det dock ingen utomjordisk triumf i hockeyvärlden. Istället fick Växjö Lakers sista ordet i galaxen!

DAVID FÄRDIGH