Skip to Content

Till minne av Kjell Ivan Hultqvist

En Väckelsångslegend har gått ur tiden

Kjell Ivan Hultqvist, krögaren som gjorde Rasta i Väckelsång till ett välkänt begrepp, har gått ur tiden, 79 år gammal. Vi minns en fantastisk serviceinriktad och mycket omtyckt kiosk- och restaurangföretagare som satte sin prägel på hela Väckelsång under 1980- och 1990-talen.

Rasta på Rasta i Väckelsång! I många år var kiosken och värdshuset Rasta ett givet stopp och en självklar mötesplats vid riksväg 30 (numera riksväg 27). Rörelsen drevs av Kjell Ivan Hultqvist, som med sina generösa öppettider från tidig morgon till sen kväll, kom att personifiera serviceandan.

I min ungdom i slutet på 80-talet och i början av 90-talet så var Rasta själva epicentret för folk- och nöjeslivet i bygden. En träffpunkt som myllrade av spännande människor. Här stannade svenska och utländska lastbilschaufförer för att inta rejäla måltider och dela med sig av nyheter från när och fjärran. Här samlades Väckelsångsborna för att äta lunch, ta en glass eller kanske lösa världsproblemen medan man drack en och annan öl. På lördagarna var Rasta platsen där nöjeslystna ungdomar samlades tidigt på kvällen innan det bar av ut på äventyr och vid hemkomsten från Oléo eller Silverdalen framåt klockan två eller tre på natten avrundade man festligheterna med en korv eller hamburgare på Rasta. Kjell Ivan var pålitligt och orubbligt på plats för att serva sina kunder i vått och torrt. En sådan levande dygnet runt- restaurang framstår idag som en utopi, något liknande finns inte ens längre i storstäderna.

Kjell Ivan, med sitt strävsamma slit och sin exceptionella service, gjorde Rasta och Väckelsång vida känt. Till sin hjälp hade han hustrun Kristina och Väckelsångsprofilen tillika alltiallon Möllarn (som egentligen hette Yngve Johansson, men under det namnet är han ju helt okänd).

Åren som krögare och kioskägare krävde dock sin tribut. Kjell Ivan fick sviktande hälsa och drog sig tillbaka under senare halvan av 90-talet. Han flyttade från Väckelsång och bosatte sig i Båstad, som blev hans hemort under återstoden av livet. För några veckor sedan somnade Kjell Ivan in i en ålder av 79 år. Vi som kommer ihåg Rastas storhetstid minns en fantastisk krögare, företagare och medmänniska. Tack för allt Kjell Ivan!

DAVID FÄRDIGH