Skip to Content

Thailändska tokerier

Hej!

Thitaree har bett mig att skriva ihop något för att förklara bakgrunden till de aktuella händelserna i Thailand. Jag har gjort som hon önskat. Hon vill också att jag skall sprida denna lilla text som ett litet bidrag i kampen för demokrati i hennes hemland.

Visserligen är hon nu en svensk medborgare, men hennes hjärta klappar ändå för Thailand – och för kampen för demokratiska förhållningssätt i landet hon älskar.

I Thailand råder stark politisk hetta just nu och här i Sverige kan vi känna aningar om sommarvärme. Njut!

Gunnar & Co

Thailändska tokerier

Konstiga saker händer i Thailand. Ännu en gång har en demokratiskt vald regering störtats och militären har tagit över styrningen. Den besuttna medelklassen och traditionella makthavare har i skuggan av kungahuset svårt att visa respekt för demokratiska principer där man godtar valresultat. Bakgrunden är att vanliga och hederligt arbetande människor anses så obegåvade att de hela tiden ”röstar fel” och ger sitt stöd till de politiker som vill deras väl i stället för att fortsätta att berika den thailändska kungen som redan är den rikaste nu levande monarken.

De som föraktar demokratiska val och vill ha tillbaka det styresätt där makt följer av rikedom och fattigt folk skall veta sin plats i obildat underläge kallas ”gulskjortor”. Dessa kungatrogna traditionalister vill att landets skall styras av ett råd som utvalts av de som är rika och kloka – det vill säga att styret skall väljas enbart av gulskjortorna.

Demokratins försvarare är majoriteten av fattiga arbetare och jordbrukare, som vunnit jordskredssegrar i alla val de senaste 30 åren och kallas ”rödskjortor”. Den regering som nu störtats av de gula är den fjärde i rad som de gula på olika sätt lyckats bli av med. Att göra Thailand till ett modernt och anständigt samhälle har sannerligen inte varit en lätt process. Den senaste militärkuppen är den 19:e  sedan andra världskriget!

 

Man kunde kanske tro att ett land med klokskap att välja JAS Gripen skulle ha vett nog att förstå vad begreppet demokrati betyder? Men när vår kung är en klok men motvillig monark är Thailands kung i stället en uppenbart oklok och intrigerande monark som via ombud försöker saboterar demokratins ambitioner.