Skip to Content

Rebecka från Väckelsång vill bli Miljöpartiets nya språkrör

30-åriga Rebecka Le Moine, uppväxt i Snärshult utanför Väckelsång, kandiderar till posten som Miljöpartiets nya språkrör. Bakom sig har hon ett starkt stöd i miljörörelsen.

– Att vara språkrör är en tuff och krävande uppgift men om jag kan föra upp miljöfrågorna högst på agendan så är det helt klart värt priset.

Det var under uppväxten i de natursköna trakterna i Snärshult strax söder om Väckelsång som intresset för naturen väcktes för Rebecka Le Moine. Hon utbildade sig därefter till naturvårdsbiolog och engagerade sig i miljörörelsen. Framför allt har hon ägnat sig mycket åt frågan om biologisk mångfald.
2017 blev hon utsedd till ”Årets miljöhjälte” av Svenska Världsnaturfonden. Nästa steg var att gå in i politiken och i riksdagsvalet 2018 blev hon inkryssad i Riksdagen för Miljöpartiet. Efter två år i rikspolitiken har nu Rebecka blivit varm i kläderna.

– Det har varit lärorikt. Jag har använt min riksdagsplats som plattform för att bedriva opinion, främst i de frågor som inte ryms i Januariavtalet.

Att det är miljöfrågan som ligger Rebecka varmast om hjärtat råder det inga tvivel om. Hon är bekymrad för utvecklingen i både Sverige och i världen.

– Jag känner besvikelse och en stor sorg över att vi inte värnar och skyddar vår natur. Till exempel har 70 procent av alla ryggradsdjur i världen försvunnit de senaste decennierna.

Vad behöver göras?

– Vi behöver en ecocidlagstiftning, det vill säga en internationell lagstiftning som skyddar naturen och förbjuder storskaliga miljöbrott.
Rebecka efterlyser framför allt mer visionära idéer för att rädda miljön och klimatet, och det är hennes kamp i dessa frågor som nu fört fram henne som kandidat till att bli Miljöpartiets nya språkrör efter Isabella Lövin. Att vara språkrör är en tuff och krävande uppgift, men Rebecka räds inte utmaningen.

– Om jag får möjlighet att påverka och sätta miljöfrågorna högst på agendan så är jag helt klart beredd att betala det priset.

Rebecka förordar en lösning där det ena språkröret är statsråd medan det andra språkröret står utanför regeringen.

– Jag tror det är viktigt att vi har ett språkrör som finns utanför regeringen och som kan ha örat mot marken och fånga upp idéerna som bubblar ute i rörelsen.
Men en del kritiserar det här upplägget som ett sätt att både sitta regering och samtidigt bedriva oppositionspolitik, det vill säga att både ha och äta kakan?

– Den kritiken tycker jag är ganska fantasilös. I Tyskland har De gröna jobbat på det här sättet och det var också vår policy tidigare. Jag tycker det är viktigt att tydligt kunna visa väljarna vad som är regeringens ståndpunkt och vilka som är våra hjärtefrågor där vi inte är beredda att kompromissa.

Den 29 september är sista datumen för att tillkännage sin kandidatur för att bli språkrör.
Förutom Rebecka så har hittills partisekreteraren Märta Stenewi, gruppledaren Janine Alm Ericsson och partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk anmält sitt intresse. De delar samma värderingar men har olika profilfrågor.

– Annika till exempel fokuserar mycket på mänskliga rättigheter medan miljön är min hjärtefråga. Där skiljer vi oss åt, men samtidigt hänger de frågorna ihop. För oss miljöpartister utgör människa och natur en helhet.
I oktober ska valberedningen presentera sin kandidat och därefter avgörs språkrörsvalet slutligen på en extrainsatt partikongress i januari. För Rebecka väntar nu ett par intensiva månader.

– Jag kommer åka runt och träffa medlemmar runt om i landet. Dessutom blir det en turné med offentliga utfrågningar. Jag känner mig förväntansfull. Responsen har varit fantastisk. Jag har fått otroligt mycket stöd och peppning efter att jag tillkännagav min kandidatur.

Om Rebecka blir vald till språkrör kommer hon dessutom kunna konkurrera med stavhopperskan Angelica Bengtsson om vem som är Väckelsångs mest berömda person.

– Haha, ja det är extra kul eftersom jag och Angelicas storasyster Victoria har varit bästa kompisar sedan skoltiden.

DAVID FÄRDIGH

Blivande partiledare? 30-åriga Rebecka Le Moine med rötterna i Snärshult utanför
Väckelsång kandiderar till posten som Miljöpartiets språkrör.