Skip to Content

Presidenten som fastnade framför tv-skärmen

Det amerikanska presidentvalet äger rum tisdagen den 3 november, men en liten försmak får vi redan nu när demokraternas har primärval i Iowa och New Hampshire. Återstår att se om någon i slutändan lyckas besegra Donald Trump, mannen som är besatt av tv och som fastnade framför en tv-skärm på sitt eget bröllop.

För ganska exakt fyra år sedan satt jag på en föreläsning där en IT-guru berättade att den kandidat i det amerikanska presidentvalet som har flest Google-sökningar i regel brukar vinna. ”Personen som flest är nyfikna på vinner!” Fast tillade IT-gurun med undertryck – ”Denna gång lär vi få se ett trendbrott. Den kandidat som har flest sökningar på Google just nu är Donald Trump och sannolikheten att han blir amerikansk president är ju obefintlig.” Vi vet alla hur det gick. IT-gurun dissade sitt statistiska trumfkort helt i onödan. Den osannolike
presidentkandidaten blev faktiskt president. Det givna utgångstipset, Hillary Clinton, förlorade. Bitterheten lär ha varit förkrossande. En något anmärkningsvärd detalj är att Bill och Hillary Clinton faktiskt var bröllopsgäster när Donald gifte sig med Melania 2005. Undrar om de har slängt tackkortet?I presidentvalstider brukar jag alltid tänka på William Howard Taft, den ofrivillige presidenten. Han lät sig motvilligt övertalas att ställa upp i det amerikanska presidentvalet 1908 och segrade. William trivdes aldrig som president och ägnade sig åt att tröstäta, vilket medförde att han gick upp kraftigt i vikt. Ja det sägs att han rent av fastnade i sitt badkar i Vita huset och att det krävdes flera män för att lyckas få loss och dra upp honom. Till sin egen stora glädje förlorade William presidentvalet 1912 och gick genast ner i vikt. Istället levde han sina lyckliga dagar som professor i juridik på Yale och sedermera som chefsdomare i USA:s högsta domstol.

Ett amerikanskt presidentval är sannerligen ingen billig historia. För att kunna bli president får man räkna med att spendera en bra bit över en miljard svenska kronor. Kampanjarbetet kostar dessutom både svett, tårar och välsmorda händer. En presidentkandidat får räkna med att flyga kors och tvärs över den amerikanska kontinenten och skaka hand med tiotusentals människor. Med tanke på huvudkandidaternas åldrar, Elisabeth Warren 70 år, Donald Trump 73 år, Joe Biden 77 år och Bernie Sanders 78 år, så framstår ungdomlighet som en tämligen överskattad egenskap.

Hur historiens dom kommer falla över Donald Trump återstår att se. Vad som egentligen driver denna osannolika president framstår som en gåta, men kanske handlar allt i grunden om att synas? En historia som ofta återberättas i USA är kopplat till hans andra äktenskap. 1993 gifte han sig med Maria Maples. Donald hade i sann slipad entreprenörsanda sålt sändningsrätterna för hela jippot till ett tv-bolag. Någon gång under bröllopsfesten sägs det att folk började bli oroliga. Donald var nämligen plötsligt spårlöst försvunnen. Han syntes varken till bredvid sin hustru eller bland gästerna runt borden. Tv-bolaget skickade ut en spejare. Till sist återfanns Donald i ett avskilt rum, där han stod som helt uppslukad framför en tv-skärm och följde sändningarna av sitt eget bröllop. Han ville försäkra sig om att det var bra tv.

DAVID FÄRDIGH