Skip to Content

Planeringsdags varje fredagskväll

På fredagskvällen ringer det. En sluddrig och välbekant röst säger, ”Jag tänkte att vi skulle planera den där överraskningsfesten”...... Jag försöker hålla tillbaka min växande irritation och påtalar, ”Men snälla du, han fyller ju inte år förrän hösten 2021!!!”. Men jag talar för döva öron.

Som nyfiken själ och verksam i nyhetsbranschen så gillar jag att hålla reda på diverse aktiviteter, evenemang, jubileum och festligheter. Åtminstone i den bemärkelsen är planering min paradgren. Men det är inte alltid som det blir som man tänkt sig. Tidigt i våras när jag hade laddat upp min kalender till bristningsgränsen med allehanda evenemangsuppdrag så slog Coronapandemin till. På bara några dagar raderades hela min kalender. Varenda aktivitet försvann snabbare än det går att uttala INSTÄLLT. Min planering låg fullständigt i ruiner.
Det var bara att slänga kalendern i den brinnande kaminen. Allt blev till aska.
Efter den första chocken lyckades jag dock repa mig. Allt försvann faktiskt inte. Jorden fortsatte oförtrutet att
snurra och någon brist på nyheter var det trots allt inte. Men en viktig lärdom fick jag - den genomplanerade tillvaron kan ge en falsk trygghet.

Det är viktigt att ha roliga saker att se fram mot. I ungdomen längtade jag alltid ivrigt efter sommarlovet och längre fram i åldrarna brukade jag förväntansfullt blicka fram mot musikfestivalerna. Lyckan hägrade förföriskt i horisonten. Jag räknade dagarna. Fast det var ju dessvärre inte alltid som förväntningarna infriades. Det hände att sommarloven spolierades av dåligt väder, långdragna förkylningar och taskiga kompisar. Musikfestivalerna i sin tur kunde bjuda på tråkiga överraskningar i form av inställda konserter, arktiska nätter, borttappade mobiltelefoner och olycklig kärlek. Här fick man dra lärdomen att det kan vara förrädiskt att hänga upp alla förväntningar på en enda sak. Lägg inte alla ägg i samma korg.
Sprid ut chanserna. Se till att det finns FLERA OLIKA trevliga händelser, sammankomster och aktiviteter att se fram mot. Om något slutar i fiasko kan du skaka av dig traumat och snabbt rusa vidare mot nästa äventyr.

Nåväl, numera så planerar jag gärna in trevliga aktiviteter men jag inbillar mig inte att de skulle vara avgörande för min lycka. Och jag brukar vanligtvis ta ett halvår i taget.
En helt annan strategi tillämpas av min gamle vän Andreas. Från sin lägenhet på västkusten ringar han numera regelbundet varje fredagskväll och vill diskutera en kommande överraskningsfest för en gemensam kompis som fyller jämnt hösten 2021. Andreas började ringa redan i våras och tyckte att det var hög tid att börja planera. ”Men det är 18 månader tills han fyller år”, invände jag skeptiskt. ”Jag tänkte att vi borde bestämma hur vi ska göra”......, fortsatte Andreas lätt sluddrande. I mitt stilla sinne tänkte jag, i helsike att jag redan vill börja tänka på HÖSTEN 2021!!! Nu gäller det att hitta glädjeämnen som gör att jag reder ut hösten 2020 och därefter så smått kan börja blicka fram mot sommaren 2021. ”Vi får avvakta”, sa jag korthugget till Andreas. Men jag talade för döva öron.
Sen dess har Andreas fortsatt att ringa varenda fredagskväll. Han envisas med att vilja planera. Så nu planerar jag istället att stänga av mobilen på fredagskvällarna.

DAVID FÄRDIGH