Skip to Content

Nytt år, nya monument

Varje tid har sina monument och varje stad har sina skrytbyggen.
I Växjö har vår stolta domkyrka de senaste åren fått sällskap av såväl vattentorn-skyskrapan som Icon-komplexet. I år är det inflyttning och invigning av Växjös nya kommun- och stationshus, ett projekt som
varit omtalat, hyllat och bespottat hela vägen från skiss till verklighet.

Cheopspyramiden, ett av världens sju underverk, består av 2,3 miljoner kubikmeterstora stenblock som i genomsnitt väger 2,5 ton styck. Hur det egentligen gick till när pyramiden byggdes är det ingen som vet. Forskarna är oense, eller snarare ense om att det borde varit omöjligt. Dessutom hävdas det att om man tar pyramidens höjd och gångar det med en miljo så får man det exakta avståndet mellan jorden och solen. Skulle detta vara sant så är det förstås rent av hisnande. De gamla egypterna tycks ha varit övermänskliga byggkonstruktörer och är värda all vördnad. Hur dagens arkitekteter och byggherrar kommer bedömas i
framtiden ter sig mer osäkert. Här i Växjö kommer vi snart få vara med när det nya kommun- och stationshuset invigs. Ett innovativt och djärvt bygge som sätter Växjö på världskartan eller ett knasigt och frånstötande skrytbygge? Åsikterna går isär.
Uppemot 600 miljoner kronor kostar kalaset. Vad Cheopspyramiden gick på är okänt. Men det mänskliga lidandet antas varit stort. Mellan 10 000 och 30 000 arbetare eller slavar lär ha varit sysselsatta med
mastodontprojektet. Växjös invånare får förvisso betala byggnotan men slipper åtminstone kånka på stenblock.

Den 69 meter höga Växjö domkyrka var länge stadens mest dominerande byggnad.
Fortfarande är det förmodligen Växjös största turistmål med cirka 160 000 besökare per år.
Domkyrkan må framstå som robust och orubblig men faktum är att den har ändrat utseende många gånger genom åren. Länge hade kyrkan trappstegsgavlar men i samband med den omfattande renoveringen 1958-1960 så återfick byggnaden sina spiror, de som vi idag tar för givna.
En vanlig missuppfattning är förresten att domkyrkan har två torn. Men som en domkyrkoguide tydligt förklarade för mig, domkyrkan har ETT TORN med TVÅ SPIROR.Med tillkomsten av Brf Vattentornet och Icon så har Växjö de senaste fått en ny skyline med byggnader som reser sig mot himlen och tar plats. Att bygga på höjden var tidigare otänkbart i en småstad som Växjö. Det enda hus som bröt mot detta tabu var frimurarhuset, som var en våning högre än alla andra hus. Byggnaden var dessutom först i Växjö med hiss.
När den installerades på 1920-talet sägs det att ungdomar vallfärdade i stora skaror för att få uppleva den kittlande känslan av att färdas upp och ner i hisskorgen. Till slut fick stadens rektorer ta i med hårdhandskarna för att stävja missbruket och förbjöd helt sonika skoleleverna att åka hiss.

Växjö kommun- och stationshus har orsakat en hel del rabalder. Bland annat påbörjades byggnationen innan man fått bygglov. Men det är absolut inget unikt i världshistorien. Kyrkan Sagrada Familia i Barcelona började byggas 1882 och är fortfarande inte helt klar. Men i fjol beviljades åtminstone bygglov. 137 år efter byggstarten. Dock tvingades man betala 368 miljoner kronor i böter. Men att bygga måste förstås få kosta. För vad vore vi utan alla dessa monument?

DAVID FÄRDIGH