Skip to Content

Nya Svenska Rallymästerskapen presenterades i Uråsa

Nysatsning ska öka intresset för rallysporten

Rallysporten ska breddas och bli mer synlig. Det är målet för Anders Martinsson, nytillträdd promotor för Svenska Rallymästerskapen som nyligen presenterade ett antal nyheter inför 2021 i samband med en bransch- och pressträff på Uråsa flygfält.
– Vi ska bland annat införa SM-tävlingar i sprint.

Motorsport och trafiksäkerhet hör ihop. Det menar Hans Bååth, rallyförare och tillika VD för Drive VXO som bedriver trafikutbildningar på Uråsa flygfält två mil söder om Växjö.
– Känner du din bil och vet hur du reagerar i farliga situationer så minskar du riskerna.
Att köra säkert och att köra fort bygger enligt Hans i mångt och mycket på samma förmåga.
– Vi rallyförare är inga vettvillingar. Tvärtom handlar rally om att ha kontroll över bilen och minimera och hantera risker. Ska man som rallyförare vinna mästerskap måste du ta dig i mål och det gör du genom att lära dig att förstå och undvika farliga situationer.

Trafiksäkerhet och motorsport kombineras på Uråsa Flygfält. Att de nya planerna för Svenska Rallymästerskapen presenterades just här i fredags var därför ingen slump. På plats fanns rallyprofilen, motorsportsentreprenören och Älmhultsbon Anders Martinsson, som tagit över som promotor för Svenska Rallymästerskapen 2021-2023.
– Min tanke är att ha kvar de traditionella SM-tävlingarna men samtidigt bredda sporten, få med fler deltagare och göra tävlingarna mer kommersiellt gångbara, bland annat genom att införa sprint-tävlingar och utveckla asfalts-SM.

Anders och hans kollegor har sneglat en hel del på skidsporten. Deras satsning på sprinttävlingar har inneburit ett lyft i antalet TV-tittare.

– Rallysporten behöver synas mer i media. Vi hoppas att Sprint-SM ska ge en media-push. Visionen är att SVT i framtiden ska ”komma krypande” till oss och vilja sända rally.

Svenska Mästerskapen 2021 kommer att inledas i Boden strax efter nyår och sedan rullar det på med tävlingar runt om i landet, bland annat i Tingsryd i juni. Ett av teamen som deltar i
 SM är Drive VXO Motorsport. De kommer ställa upp med fyra bilar med förare/kartläsar-konstellationerna Emrik Smedberg/Carl Eriksson, Robin Adolfsson/Niclas Jidflo, Hans Bååth/Andreas Sigfridsson och Tomas Söderberg/Roger Dahlberg.
– I teamet ingår även mekaniker och övrig servicepersonal. Att vara med i SM är ett bra sätt att synas och vår satsning har väckt mycket uppmärksamhet, konstaterar Hans Bååth.


Team Drive VXO Motorsport laddar för Rally-SM nästa år och ställer upp med totalt fyra bilar.

DAVID FÄRDIGH