Skip to Content

Nu har Väckelsångs IK städat stränder

Lördagen den 28 september deltog Väckelsång IK kampanjen i Klara, färdiga städa.
Kampanjen är ett landsomfattande städsamarbete mellan idrottsrörelsen och ICA Stiftelsen. Under drygt två veckors tid städar över 900 personer sin närmiljö på orter där ICA-handlare säljer ICAs miljökasse.
Varje förening som deltar får en ersättning till sin klubbkassa.


Ella, Anna, Kasper och Emil var fyra av de VIK-ungdomar som deltog i städinsatsen i helgen som gick

I juni genomförde ICA Stiftelsen och Städa Sverige en första städomgång inom Klara, färdiga städa! – ett helt nytt projekt där ICA-sponsrade idrottsföreningar kan få i uppdrag att städa sin närmiljö. Hela 3,6 ton skräp plockades då från miljön. Nu är städomgång två igång. Över 900 deltagare med ledare från mer än 30 föreningar
över hela Sverige gör i dagarna insats i ett vattennära område i sin närmiljö.


Ett tiotal städare åkte till Ursöbadet vid Åsnen och lika många drog till Sandgårdslandet, Fiskestadssjön

Ett hållbart samhällsengagemang
- Städa Sverige, ICA och svensk idrott delar både höga ambitioner och bra miljötänk, och det är roligt att tillsammans kunna få göra skillnad för miljön och för ungdomar både på lång och kort sikt, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige, idrottens miljöorganisation.
Projektet är för ICA ytterligare ett sätt att bidra till en positiv samhällsförändring.
- Det känns otroligt roligt och viktigt att vara igång. Vi ser med stolthet fram emot fler samarbeten mellan ICA-handlare och lokala idrottsföreningar där vi tar ett gemensamt ansvar för närmiljön, säger Pinar Basaran, generalsekreterare ICA Stiftelsen.

-När Sara Hultqvist som är aktiv i motionsdelen kontaktade mig efter att ha fått nys det här samarbetet i våras så nappade vi med en gång och sökte, säger Jonas Lennartsson som är ordförande i föreningen. Att det sedan blev en hellyckad förmiddag som började med kardemummabullar, kaffe och informationsfilm i klubbrummet och avrundandes med korvgrillning utomhus, visste vi inte då. Det upplägget har vi planerat under sommaren, ihop med Mats Malmhav som är lokal Icahandlare i byn
Nu är Ursöbadet och Sandgårdslandet höststädade.

De drygt 30 medlemmar som anmält sig och slutit upp inför dagens städaktion hade olika motiv till varför de deltog.
– Min tränare sa till mig att det behövdes hjälp den här lördagen och då anmälde jag mig. Man kan ju inte bara vara med på det roliga, som träningar och matcher utan det krävs ju att man jobbar för föreningen då och då också, resonerade en av de deltagande ungdomarna.

-Jag gillar att vara i skogen, men tyvärr får jag sällan med barnen ut. När jag lockade med att det skulle komma flera barn och berättade syftet med utedagen, så fick jag med mig dom idag, sa en förälder.
- Jag bor i Väckelsång och är självklart med i byns idrottsförening. Jag är inte intresserad av innebandy eller gympa, men i en sån här grej deltar jag gärna för den goda sakens skull och för att det ger pengar till klubbkassan, berättade en annan medlem.
Oavsett skäl så har dagens insats lett till att de två lokala badplatserna i byn nu är välstädade och fria från gamla tomburkar, fimpar, plastförpackningar OCH kalsonger…


Inne i skogen, några meter från stranden hittades mycket som inte hör hemma i naturen