Skip to Content

Möte med Mattias Guldstrand

Mattias utvecklar framtidens röntgenutrustning – VD för Skandinaviens ledande tillverkare av mobil röntgen

Leveranserna av röntgenbilarna är ett genombrott och en milstolpe i företagets historia, säger
Mattias Guldstrand, VD på Solutions for tomorrow, det snabbväxande Väckelsångsföretaget
som tillverkar mobil röntgenutrustning.

Låt vården komma hem till patienterna istället för tvärtom. Det är framtidens melodi menar Mattias Guldstrand, VD för Solutions for tommorow, det snabbväxande Väckelsångsföretaget som nu är marknadsledande i Skandinavien på mobil röntgenutrustning.
– Coronapandemin har inneburit ett jättelyft för oss. Plötsligt har alla förstått betydelsen av det vi håller på med.

11-15 mars var det tänkt att den stora årliga internationella röntgenmässan skulle anordnas i Wien. En vecka innan när Mattias Guldstrand och hans medarbetare i Solutions for tomorrow som bäst höll på att packa sin utrustning i Väckelsång kom beskedet, mässan ställs in på grund av Coronapandemin.
– Först kände vi besvikelse. När vi inte kunde visa upp vårt mobila röntgensystem så skulle det bli svårare att sälja, men efter några dagar kom den andra insikten. Nu hade vi vår chans. Att undvika att flytta runt människor och istället låta vården komma ut till patienterna är ju precis det vi pratat om hela tiden. Så istället bestämde vi, nu växlar vi upp och kör för fullt!
Och resultatet talar för sig självt. I år räknar Solutions for tomorrow med att fyrdubbla sin omsättning.
– Coronaeländet har underlättat för oss och drivit på utvecklingen. Nu förstår alla vår idé. Tveksamheterna är bortblåsta. Beslutsfattarna inom sjukvården säger, det här ska vi göra och vi är beredda att satsa resurser!

Historien om Solutions for tomorrow började i liten skala med en tom pappersskiss 2011.
Tillsammans med Jan Bååt och Martin Yngvesson började Mattias diskutera de möjligheter som den digitala tekniken kunde öppna upp för röntgenutrustning.
– Vi har en stark drivkraft att kunna göra skillnad och kände oss övertygade om att mobil röntgen är framtiden.
Idén handlar om att röntgenutrustningen ska hitta ut från sjukhusen och istället nå patienterna i hemmen, på äldreboendena eller på vårdcentralerna.
– En röntgenbild tar man på fem minuter. Istället för att till exempel 85-åriga Erik ska behöva lägga timmar på att ta sig till sjukhuset fram och tillbaka så kan vårdpersonal ta röntgen hemma hos honom eller på äldreboendet. Då slipper dessutom Erik all den oro och de fysiska och psykiska påfrestningar som är kopplade till sjukhusbesöket.

En milstolpe i företagets historia skedde nyligen när man kunde leverera var sin röntgen-bil till de tre Smålandsregionerna. Den mobila röntgenmaskinen kan snabbt och smidigt rullas ut från skåpbilarna.
– Det är ett genombrott för oss! Leveransen av röntgenbilarna är det bästa ögonblicket i företagets historia hittills. Det är just det här som var vår vision från början. En mobil röntgenmaskin som lätt kan transporteras ut till patienterna. Sjukvårdarna kommer hem till patienten, gör en slätröntgen, väljer ut den bästa röntgenbilden och skickar iväg den för läkarbedömning.
Trumfkortet i förhållande till konkurrenterna är maskinens storlek och vikt.
– Vår maskin är betydligt lägre och väger 100 kilo mindre än jämförbara röntgenmaskiner. Förklaringen är att vi lyckats utveckla ett batteri som är extremt effektivt, laddar snabbt och håller länge. Man kan säga att vi överfört elbilstekniken till röntgenutrustningen.
Nu ska röntgenbilarna testas och med positiv respons tror Mattias snart på fler beställningar, dels från andra regioner i Sverige, dels från utlandet.
– Målsättningen är att leverera tio bilar nästa år.Det senaste året har inneburit en fantastisk tillväxt för Solutions for tomorrow. Mattias hade inför 2020 räknat med en fördubblad omsättning men när nu Coronapandemin accelererat utvecklingen så väntas det istället bli en fyrdubbling.
– Totalt har vi hittills levererat 200 röntgenmaskiner i 27 olika länder. I dagsläget tillverkar vi fem maskiner i veckan.
Solutions for tomorrow är nu marknadsledande i Skandinavien på mobil röntgenutrustning. På den internationella marknaden tävlar de med giganter som Siemens och Philips. Att ett sådant framgångsrikt hightech-företag har sin bas mitt ute i skogarna i södra Småland kan förstås verka förbryllande, men för Mattias är placeringen i Väckelsång numera självklar.
– När vi skulle börja bygga de första prototyperna och behövde en lokal så kontaktade vi de olika kommunerna och kollade om de hade några förslag. Tingsryd kommun erbjöd oss då bra fabrikslokaler med fiberanslutning här i Väckelsång. Dessutom lokaler med möjligheter att växa i. Det har visat sig vara väldigt kostnadseffektivt.
Hur många anställda har ni här i Väckelsång?
– 30 heltidsanställda och 10 som jobbar deltid. På senare tid har vi i snitt haft en nyanställning i veckan. Personalen är jätteviktig. Vi har fantastiskt delaktiga och taggade medarbetare!

DAVID FÄRDIGH