Skip to Content

Legendarisk satirkonst kommer till Väckelsång

Vassa pennor som kommenterar vår samtid

Verk av legendariska satirtecknaren EWK, Ewert Karlsson, och fyra av hans nutida lärjungar visas i vandringsutställningen ”Vässa Pennan”, som når länet i höst och visas på Björkeborg i Väckelsång i slutet av november.
– Totalt är det drygt 70 satiriska verk som kommenterar vår samtid, säger Stefan Löfgren, verksamhetsutvecklare för konst och kultur på Bygdegårdarnas riksförbund.


Ewert Karlsson, känd under signaturen EWK, är en av Sveriges främsta satir- och karikatyr-
tecknare genom tiderna. Nu visas ett urval av hans verk i vandringsutställningen ”Vässa Pennan”.

Ewert Karlsson (1918-2004), känd under signaturen EWK, var en världsberömd satir- och karikatyrtecknare som publicerades regelbundet i såväl Aftonbladet och Tidningen Land som i New York Times. Hans verk finns att beskåda på Arbetets museum i Norrköping, men ett urval är nu dessutom ute på en vandringsutställning runt om i Sverige. Arrangör är Bygdegårdarnas riksförbund.
– I fjol i samband med firandet av 100-årsdagen av EWK:s födelse så kom vi i kontakt med EWK-sällskapet och bestämde oss för att anordna en vandringsutställning på landets bygdegård. Utställningsturnén har möjliggjorts via medel från bland annat Kulturrådet, LRF, Landlotten, Studieförbundet Vuxenskolan och förlaget Galagos.


Folkpartisten och statsrådet Ingemar Mundebo i EWK:s tappning.

För att koppla samman EWK:s klassiker med nutida svenska satirtecknare så visas även verk av Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard och Marja Nyberg, fyra konstnärer som samtliga jobbar med uttrycksfull satirkonst i EWK:s efterföljd.
– Vi har döpt utställningen till ”Vässa Pennan” och tanken är att visa satirkonst som kommenterar vår samtid.
Utställningen, som invigdes i april i Barkhyttans bygdegård i Hofors och nu rullar runt i Sverige, har fått ett mycket positivt mottagande berättar Stefan.


Max Gustafson har gjort profilteckningen ”Vässa Pennan” till utställningen och är en fem medverkande tecknare.

– Det har kommit mycket folk och utställningen har gett upphov till många spännande samtal. De lokala bygdegårdsföreningarna har anordnat kringarrangemang i samband med utställningarna, exempelvis bjudit in till panelsamtal på temat demokrati och även bjudit in chefredaktörer för föreläsningar och debatt.
Vilka kriterier har ni ställt för att bygdegårdarna ska få möjlighet att visa utställningen?
– Det handlar mest om att ha tillräckligt mycket utrymme. Totalt är det drygt 70 verk som ingår i utställningen.

Nu i november är det Kronobergs tur att få tal av de vassa pennornas konst. Utställningen visas Markaryd och Tegnaby samt på Björkeborg i Väckelsång.
– Till Väckelsång kommer utställningen vecka 48.
Hur länge kommer utställningen vara på turné?
– I dagsläget sträcker sig planeringen fram till sommaren 2020. Men vi har medel anslagna som gör att vi kan ha den igång fram till sommaren 2021.

DAVID FÄRDIGH