Skip to Content

Legendarisk folkmusikgrupp besökte Väckelsång

Musikvirtuoserna i Väsen firar 30 år

Legendariska folkmusikgruppen Väsen fyller 30 år, något som nyligen firades med en stor jubileumskonsert i Uppsala konserthus. Efter det följde turné i Kronobergs län och i tisdags kväll spelade gruppen i Björkeborg i Väckelsång.
– Drivkraften efter 30 år är fortfarande kärleken till musiken och lusten att skapa musik tillsammans, säger medlemmarna Olov Johansson, Mikael Marin och Roger Tallroth.

När Led Zeppelin tilldelades Polar Music Prize 2006 och kom till Stockholm för att ta emot utmärkelsen så framförde bandet en önskan till arrangörerna om att få en privat konsert med svenska folkmusikgruppen Väsen, ett önskemål som också uppfylldes.
– Det visade sig att Led Zeppelin brukade sitta i turnébussen och lyssna på våra skivor.

Väsen, som består av upplänningarna Olov Johansson, Mikael Marin och Roger Tallroth, bildades 1979. Trion har bildat skola i folkmusikgenren genom sin speciella förmåga till komposition, arrangemang och samtidighet. Med sättningen nyckelharpa, viola och gitarr uppstår ett säreget sväng med tunga riff.
– Vi har ett visst sound. Efter två sekunder kan du direkt höra att det är en Väsen-låt!
I april släppte de sitt tolfte studioalbum och dessutom firar de sitt 30-årsjubileum. Drygt 70 konserter blir det totalt under året.
– Vi började med fem specialkonserter i Tokyo då vi körde fem kvällar i rad med helt olika repertoar. Vår stora jubileumskonsert höll vi nyligen i ett fullsatt Uppsala konserthus.

Men den här veckan är det mindre spelställen i Kronoberg som gäller. Väsen ingår nämligen i Musikriket, ett konsertkoncept i Musik i Syds regi med syftet att även ge mindre orter möjligheten att uppleva högkvalitativ musik. I tisdags kväll gav de konsert i Björkeborg i Väckelsång.
– Vi trivs att spela akustiskt i bygdegårdar och mindre lokaler. Det var i sådana miljöer vi började spela en gång i tiden. Publiken kommer nära. Att ge energi och glädje till folk är underbart. Drivkraften för oss så här efter 30 år är fortfarande kärleken till musiken och lusten att skapa musik tillsammans.

DAVID FÄRDIGH

Vår drivkraft är kärleken till musiken, berättar Mikael Marin, Olov Johansson och Roger
Tallroth i 30-årsjubilerande folkmusikgruppen Väsen.