Skip to Content

Löständer och demonstrationståg

Löständer och demonstrationståg! En fredagseftermiddag i Växjö centrum kan bjuda på många upplevelser. En sak är säker, vi människor bekymrar och irriterar oss på såväl stora som små problem.

”Vi bilister diskrimineras i Växjö”, påtalar en man på en av stadens uteserveringar. Jag befinner mig på fredagspromenad i Växjö city och noterar att människor är arga på väldigt olika saker. Ett gift par grälar om en misslyckad middagsbjudning. Stadens egen ryggsäcks-missionär verkar dock behålla sitt lugn och går sin vana troget runt bilar och bussar.
Själv går jag till Växjö stadsbibliotek, där jag blir vittne till ett kärt återseende. Två damer hälsar glatt på varandra i tidningshörnan. ”Det var länge sedan”, konstaterar den ena av dem. ”Ja, jag har inte varit här på biblioteket sedan i juni när den där hemska mannen plockade ut sina löständer och la dom på Smålandsposten. Det var så motbjudande!”, berättar den andra damen upprört.Jag viker ihop Svenska Dagbladet utan att behövt konfronteras med några löständer. Jag ler i njugg men förstår den upprörda damens reaktion. Vi människor är dåliga på att visa hänsyn till varandra. Och inte heller visar vi någon större hänsyn till vår kära planet. Vi tär på jordens resurser och fortsätter att spy ut koldioxid som om vi aldrig hört talas om den globala uppvärmningen.
Borta vid Speakers corner på Storgatan så är just klimatkrisen i fokus.
Organisationen Fridays For Future Växjö har mobiliserat krafterna den här fredagseftermiddagen och håller på att organisera ett demonstrationståg. Entusiasmen är det sannerligen inget fel på men det slår mig plötsligt hur krångligt det blivit att revoltera mot samhället. Det ska ansökas om demonstrationstillstånd och nuförtiden måste
demonstrationstågen dessutom Corona-anpassas. Högst 50 deltagare och minst en och en halv meters avstånd mellan leden. Arrangörerna rabblar noggrant upp riktlinjerna till demonstrationsdeltagarna, som följsamt tar till sig anvisningarna innan marschen kan börja mot maktens boning, det vill säga kommunhuset.

”The wrong Amazon is burning”, står det fyndigt på ett av plakaten i demonstrationståget som nu nått fram till Västra Esplanaden och kommunhuset. Och så brinner det till. För i det ögonblicket börjar ”motdemonstrationen”. Ett antal unga bilister inleder ett bullrande försök att sabotera manifestationen. Med motorerna på högvarv kör de varv efter varv på esplanaden för att överrösta klimatkämparna., De protesterar mot protesten. Fridays For Furure låter sig dock inte påverkas utan fortsätter oförhindrat sin aktion och gör sig beredda att läsa upp en debattartikel som skarpt kritiserar Växjö kommuns klimatpolitik. Medan jag står och väntar på anförandet ser jag hur en cyklande man med visst besvär och stor irritation tar sig fram mellan demonstranterna. Plötsligt har han fått nog. Han är urförbannad ”Vilken rätt har ni att hålla på att väsnas och ta plats???”, fräser han högljutt åt en demonstrant. Sen vänder han demonstrativt ryggen åt demonstranterna, skyndar sig bort till kommunhusentrén och rusar målmedvetet in, kanske för att hinna överklaga ännu ett ärende innan stängningsdags? Vad vet jag.
Ännu en dag är snart till ända i Växjö. Världen har feber, en vresig man ska överklaga ett bygglov och på stadsbiblioteket har någon plockat ut sina löständer.

DAVID FÄRDIGH