Skip to Content

Kändishjälten på Storgatan

Den här veckan tänkte jag göra en smärre betraktelse över mina möten och samtal med kändisar. Allt från Filip Hammar till Kjell Lönnå, så håll till godo. Här kommer Se och Hör med David Färdigh!



Jag har fått ett mail av en PR-agent att programledaren och regissören Filip Hammar ska ringa mig klockan 18.00. Då jag har en exceptionellt kaotisk dag så tappar jag delvis bort tiden och när klockan visar 17.55 befinner jag mig utanför ett av Växjös caféer. Jag glider in och beställer hastigt en kopp kaffe. Filip ringer 18.01 och sin vana troget är han rena energibomben som sprudlar av roliga teorier och analyser. Mitt i denna virvelström upptäcker jag plötsligt att caféet ska stänga. De sista gästerna masar sig ut och personalen börjar plocka undan och torka rent på borden. Jag sitter ensam kvar med min mobiltelefon med Filip Hammars intensiva röst. Förmodligen vill personalen att jag snabbar på och försvinner illa kvickt eftersom det faktiskt är STÄNGNINGSDAGS!!! Det är då som jag inte kan hålla mig. Jag lutar mig välvilligt fram mot cafépersonalen och viskar stolt, Jag måste sitta kvar, jag håller på och intervjuar Filip Hammar!!!



Att gå i spinn över kändisar är förstås inget ovanligt fenomen. När exempelvis pojkbanden gör entré så omringas de alltid av horder med överlyckliga fans. Det är lätt att ironisera över dessa vilt tjutande småtjejer vars högsta önskan i livet är att få ta en selfie tillsammans med Harry Styles. Men kändisdyrkan avtar inte helt med åldern. I somras när Antikrundan gästade Huseby noterade jag ett helt koppel pensionärer som mer eller mindre jagade antikvitetsexperten och tv-kändisen Knut Knutson. De kanske inte skrek i falsett på samma höga nivå som tjejerna på One Direction-konserterna, men glöden i deras ögon gick inte att ta miste på. Det är samma glöd som jag upptäcker några veckor senare på en restaurang i centrala Växjö. Vid ett av borden sitter Marcus Oscarsson, känd politisk kommentator på TV4. Jag funderar på att gå fram och hälsa, men är helt chanslös då ett pensionärspar formligen rusar förbi och omringar Markus. DU ÄR SÅ DUKTIG, VI SÅG DIG I SOMRAS PÅ ALMEDALEN, förklarar de hänfört. Jag kapitulerar och lämnar slokörad restaurangen.



Jag är inte typen som brukar skryta över kändismöten, men jag kan fortfarande ångra att jag tackade nej till att spela tennis med Patrik Isaksson sommaren 2000. Förmodligen hade han förnedrat mig på Strandbjörkets tennisbanor, men tänk vilken rolig historia att berätta!! Så istället får jag dra till med berättelsen om hur jag och körledarlegenden Kjell Lönnå gjorde en insats på Storgatan i Växjö. En man hade kollapsat, och hans sällskap ropade förtvivlat att insulinsprutan inte fungerade. Som det alltid gör vid sådana situationer uppstår en nyfiken men ganska passiv folksamling. Jag promenerar rakt in i detta tumult och upptäcker ett bekant ansikte i folkhavet. Det är Kjell Lönnå. Som erfaren körledare tar han kommandot och dirigerar fram uppmaningen, HÄMTA SOCKER! Jag rusar in på PM och kommer tillbaka med två sockerbitar i handen. Mannen på gatan piggnar så sakteliga till samtidigt som ambulansen anländer. Flocken upplöses och Kjell Lönnå promenerar vidare mot nya hjältedåd. Precis som det anstår en riktig kändis.



DAVID FÄRDIGH