Skip to Content

Johan och Mia har satt Kåranäs på kartan

I samband med en semester på Kanarieöarna fick Johan Persson och Mia Närling inspirationen till att skapa en bungalow-liknande stugby i småländsk naturskön miljö. Idag är Semesterbyn i Kåranäs strax söder om Väckelsång en anläggning som lockar besökare från hela Europa, och mer än så.

 • Vi har haft gäster ända från Nepal!

 


De skapade en bungalow-anläggning mitt i Småland! Mia Närling och Johan Persson är paret bakom Semesterbyn i Kåranäs som lockar gäster från hela Europa.

 

Både Johan och Mia är uppväxta i landsbygdsmiljö. Johan på en gård i Vederslöv och Mia i Stockholms skärgård. I början av 00-talet började paret söka efter sitt eget gemensamma drömställe och slumpen förde dem till Kåranäs, en liten idyllisk by som ligger belägen vid Fiskestadssjöns västra strand i den norra delen av Tingsryd kommun.

 • Eftersom jag hade hästar så ville vi ha en gård med gott om betesmarker och det som vi fastnade för här var dessutom det vackra läget vid sjön, berättar Mia.Ganska snart insåg Johan och Mia att Kåranäs inte bara var ett paradis för dem själva utan också hade potential att locka besökare utifrån. Idén att bygga en semesterby föddes i samband med en semesterresa till Kanarieöarna.

 • Vi var och tittade på några anläggningar med bungalows med pooler. När vi kom hem till Kåranäs slog oss plötsligt tanken, tänk om vi kunde ta bungalows-konceptet och placera det här i den småländska naturen!

Sagt och gjort. 2004 byggdes de första fem stugorna.

 • Vi ritade stugorna själva utifrån hur vi själva ville ha det som stuggäster. Exempelvis en öppen planlösning med möjlighet att duka för långbord och med poolen strax utanför dörren.

Målgruppen var barnfamiljer som var på jakt efter en skön semester på landet.

 • Det blev en omedelbar succé. Vi hade det mesta uthyrt från dag ett.

Idag består Semesterbyn av totalt tolv stugor med sammanlagt 112 bäddar. Under sommarsäsongen är ungefär hälften av gästerna svenskar, resten kommer från övriga Europa.

 • Framför allt har vi fått allt fler gäster från Schweiz och Österrike. I de länderna har ”Going North” blivit en trend. Många har besökt de vanliga turistorterna i Medelhavet och riktar nu blickarna mot Skandinavien för att få vara med om naturupplevelser.

Vilka är de mest långväga gästerna som ni haft?

 • Vi hade en grupp från Nepal härom året.

En viktig förklaring till framgången är utbudet av familjevänliga aktiviteter på området.

 • Till varje stuga finns en båt i sjön så att gästerna kan åka ut och fiska. Det finns även en badplats, fotbollsplan och möjligheter till skogspromenader.

Den lilla miniatyr-djurparken är dessutom en säker besöksmagnet, särskilt bland barnen.

 • Där har vi bland annat dvärggetter, kaniner och Highland Cattle. Att klappa kaninungar eller mata getterna går alltid hem!

Förutom turister så hyr Johan och Mia även ut till företagsevent, föreningar och olika sällskap.

 • Vi har till exempel hyrt ut till många släktträffar genom åren, och även möhippor och svensexor är vanliga återkommande bokningar!

Hinner ni njuta något själva av den vackra miljön eller försvinner den känslan i det vardagliga arbetet?

 • Att driva en sådan här anläggning är mer än ett jobb, det är en hel livsstil. Gränsen mellan arbete och fritid suddas ut. Även om vi har flera anställda så har vi ständig jour, oväntade saker kan ju hända och maskiner går sönder. Men visst hinner vi njuta, särskilt när vi befinner oss i själva Semesterbyn. Då infinner sig ett skönt lugn även hos oss.

Under 2016 och 2017 hade Johan och Mia Semesterbyn uthyrd till Ljungby kommun som flyktingboende. Turistsatsningen fick göra en paus, men nu är det nystart som gäller. Och besökarna är på hugget.

 • Större delen av sommaren är redan fulltecknad.

Kåranäs inväntar turistinvasionen, fast Johan och Mia menar att sommaren trots högsäsong paradoxalt nog är den lugnaste perioden på året.

 • Allt är förberett i förväg och dessutom är bokningarna veckovis under sommaren, så det blir inte lika många in- och utcheckningar.

Vad är den största tjusningen med att driva en sådan här anläggning? När är det som roligast?

 • Under högsäsongen med alla möten. Man träffar så många härliga människor. Många gäster återkommer och känns nästan som gamla vänner!DAVID FÄRDIGH