Skip to Content

Fotbollsveteraner FOLK I FARTEN

Väckelsångs fotbollsveteraner mindes Gotlandsäventyret


Malte Sandberg.

Härliga minnen både på och utanför fotbollsplanen. Ja det bjöds det på i mängder när Väckelsång Idrottsklubbs fotbollsveteraner nyligen samlades på Björkeborg. Bland annat berättades historien om när A-laget 1965 fick flyga till Gotland för att möta Visby Gute IF och råkade hamna på samma restaurang som popbandet Hep Stars.


Christer Johansson.

VIK:s arkivgrupp har letat flitigt i gömmorna och fått tag i spännande material som till sist blev till en hel utställning med lagfoton, matchstatistik, klubbtröjor och tidningsurklipp. Och som final bjöd man dessutom in fotbollsveteranerna från 60-talet.
– 60-talet var ett framgångsrikt decennium för VIK. Klubben var då uppe i division 4 och spelade mot lag som Oskarshamn, Blomstermåla och Emmaboda, berättade Bosse Johansson.
Totalt 45 fotbollsveteraner var på plats i Björkeborg för att minnas gamla härliga tider.
– Vi hade en härlig sammanhållning i laget. Det var mycket glädje och extra roligt var det när vi slog Södra Sandsjö, berättade Gunnar ”Möllarn” Yngvesson, Bengt ”Fölet” Bengtsson och Kent Pettersson.


Gunnar ”Möllarn” Yngvesson.

Mest långväga veteranen på nostalgifesten var Hasse Blomqvist, som åkt 60 mil från Gävle för att komma till sin gamla hemort Väckelsång.
– Jag spelade vänsterytter. Men fotbollskarriären kom av sig något 1963 när jag ryckte in i flottan.
På festen träffade Hasse sin kusin Per-Elof Johansson, en av klubbens mest hängivna spelare.
– Totalt gjorde jag 350 matcher i VIK. Jag började som vänsterback men spelade senare mittfältare.
Ett av de allra tuffaste lagen att möta i division 4 var Emmaboda minns Christer Johansson.
– De hade en fruktad spelare som kallades Mulle och som sköt fruktansvärt hårt och dessutom skruvade bollarna. När Emmaboda fick frispark på egen planhalva ställde vi genast upp en mur, men han lyckades skjuta bollen i mål ändå! Fast en gång lyckades vi få 0-0 mot dem efter mycket hårt försvarsarbete.


Åke Persson.

Ett minne som flera av fotbollsveteranerna återkom till var Gotlandsäventyret 1965 då VIK spelade i samma division 4-serie som två Gotlandslag.
– Vi fick flyga från Kalmar till Gotland. Det blev förstås väldigt dyrt men lyckligtvis fick vi ekonomiskt stöd från Svenska Fotbollsförbundet, minns Åke Persson och Malte Sandberg.
För många av spelarna var Gotlandsresan den första flygresan någonsin. Allan Johansson minns att de två bortamatcherna på Gotland slutade 1-2 och 2-2, men han kommer också ihåg en annan rolig detalj.
– När vi kom till Gutekällaren för att äta var det fullt med hysteriska tjejer utanför som skrek och viftade. Det visade sig att popgruppen Hep Stars var i samma lokal som oss!


Bosse Johansson.


Fotbollsnostalgi! Kusinerna Per-Elof Johansson och Hasse Blomqvist mindes fotbollsäventyren i Väckelsång på 1960-talet.

OBS!
LÄS HELA REPORTAGET I VÄXJÖBLADET/KRONOBERGAREN FREDAGEN 24 JANUARI.

DAVID FÄRDIGH