Skip to Content

Debutanter och veteraner på Tingsryds konstrunda

Tingsryds konst- och hembygdsrunda har anordnats årligen sedan i början av 80-talet och är en av Kronobergs stora kulturbegivenheter. Vi gjorde ett besök hos de medverkande konstnärerna i Kvarnamåla och Väckelsång.

Första stoppet blev i Hyllesbol, hemma hos skulptören Oliver Weerasinghe för att vara mer exakt. Han tillhör veteranerna på konstrundan men hade i år sällskap av en debutant, nämligen barnbarnet Smilla Weerasinghe som visade upp ett smakprov av sina målningar.
– Det är roligt att ställa ut tillsammans med farfar, som jag alltid sett upp till.
Motivmässigt är jag väldigt fascinerad av människokroppen.Nästa anhalt blev Kvarnamåla och Fredrik Permo, som medverkat på konstrundan sedan 2007 och som ofta avbildar småländska landskap på sina bilder, gärna i disig vinterskrud.
– Ja, jag gillar vinterhalvåret och tycker det är mysigt med gråa slaskdagar. Det finns mer färgnyanser än man kan tro även i vinterlandskap!

Färgexplosioner, dunkla landskap och suggestiva drömgestalter hittar vi i Agneta Norells fantasieggande konst. Även hon är boende i Kvarnamåla och här skapar hon målningar som får sin dynamik genom sin tvetydighet.
– Jag vet aldrig i förväg hur en målning ska bli. Det bara kommer inifrån. På senare tid har det blivit många fiskar och bussar i mina tavlor. Jag vet inte själv hur jag ska tolka det.

Starka färger kännetecknar även Gunnar Holmströms expressionistiska konst.
Väckelsångsbon beskriver sitt målande som ett andligt äventyr.
– Jag målar oftast när jag är lycklig. Det fungerar som en meditationsstund för mig.I kvarteret intill hittar vi en debutant på Tingsryd konstrunda. Det är 27-åriga Carolina Nilsson, som med sina tunna lager i akryl skapar intensiva och detaljrika porträtt av såväl människor som djur.
– Många tror först felaktigt att det är digitala bilder, vilket jag tar som en komplimang!Debut i sammanhanget var det också för Pernilla Karlsson, Görel Korner och Jenny Wiberg, som ställde ut sina alster på Styragården. Att medverka på konstrundan gav mersmak.
– Ja, nu siktar vi på att ha en gemensam utställning i december, utlovade trion.

Ett stenkast därifrån visade Kalle Meyer upp sin keramik-konst och avgjutningar i porslinslera.
Konstrundan sammanföll dessutom med Hemslöjdens dag, och på Väckelsångs Hembygdsgård visade Johnny Jonasson hur man täljer en sked av färsk björk och Ann-Britt Weidmert med rötterna i Väckelsång demonstrerade hur man flätar korgar av pil.
– Först ska man torka pilen, sedan lägger man den i blöt 14 dagar och därefter har man ett lättarbetat material.DAVID FÄRDIGH