Skip to Content

Per-Axel berättade om sitt liv som polis

I torsdags hade Nattpatrullen i Väckelsång möte på Björkeborg och gästades då av Per-Axel Tobiasson, välkänd polis som hunnit uppleva mycket i sin yrkesroll. Om sitt liv i polisuniformen handlade hans föredrag som såväl lockade till skratt som väckte allvarsamma reflektioner. Per-Axel bjöd på en tidsresa där han bjöd på anekdoter om en fikabetonad polisinsats i Fridafors och en resultatlös jakt på tjuvfiskare i Tiken. Men han berättade också
om den dramatiska jakten på Malexander-mördarna 1999.
– Då var pulsen hög. Den händelsen är det värsta jag varit med om!Per-Axel skildrade också hur det gick till när Gubb-ligan rånade banken i Tingsryd och hur gärningsmännen slutligen åkte fast.
– Genom en kvarglömd pannlampa fick polisen DNA-spår. När vi sedan visste bankrånarnas identitet kunde vi bugga deras bilar. Och det enda de pratade konstant om var brottslighet. De pratade inget alls om barn, barnbarn, familjeliv eller privata saker. Alla samtal kretsade kring att planera rån!

En annan omtalad händelse som Per-Axel tog upp var just nu tv-aktuella Gryningspyromanens härjningar i Tingsryd.
– Även om han aldrig fälldes för det så är vi säkra på att det var han som brände ner ladugården vid kyrkan och försökte anlägga en brand på Börjes. Han bodde i en bil i Tingsryd den veckan och brukade sitta och fika på Biggans. Natten då det brann fångades han springande på Preem-mackens övervakningskameror.

DAVID FÄRDIGH