Skip to Content

Alla tiders kult-sketch

I år är det 50 år sedan komikern Freddie Frinton dog. Absolutisten som var en mästare på att spela berusad. På nyårsafton kan vi åter se honom glänsa i Grevinnan och betjänten, sketchen som skapade moralpanik på Sveriges Television på 60-talet.

Det var SVT:s nöjeschef Åke Söderqvist som 1963 köpte in sketchen Grevinnan och betjänten efter ett besök på Montreux-festivalen. Men programmet skapade värsta skrämselhickan hos SVT:s styrelse. Betjänten James hejdlösa supande var mer än vad statstelevisionen klarade av och sketchen gömdes undan i arkivet i flera år. Först vintern 1969 vågade dåvarande nöjeschefen Lasse Boberg plocka fram den och premiärvisningen skedde den 3 mars. Sedan 1976 visas den av SVT på nyårsafton, fast någon direkt koppling till just nyårsafton finns egentligen. Sketchen handlar ju om Miss Sophies 90-årsdag. Och i Norge visas programmet på lill-julafton, den 23 december. Fast det går ju bli berusad då också.

Den ursprungliga sketchen Grevinnan och betjänten, eller Dinner for One som den heter på engelska, skrevs av Lauri Wylie, en brittisk författare som aldrig fick uppleva sitt verks framgång och som dog utfattig 1951, bosatt i en sliten husbil. Istället var det komikern Freddie Frinton som såg potentialen, köpte loss rättigheterna och gjorde succé med sketchen i Blackpool. 1963 besökte de tyska underhållaren Peter Frankenfeld och regissören Heinz Dunkhase den brittiska nöjesmetropolen och råkade se sketchen. De blev eld och lågor av förtjusning och bjöd in Freddie och motspelerskan May Warden till Tyskland för att spela in sketchen där. Freddie var måttligt road av förslaget. Efter Andra världskriget avskydde han allt som hade med Tyskland att göra. Nåväl, han lät sig övertalas. Freddie och May fick 4150 D-mark var och spelade in sketchen för tysk tv. Fast inte utan komplikationer. Det tyska produktionsteamet ville byta ut tigerfällen mot ett isbjörnsskinn. Freddie vägrade. Om huvudet är större kommer jag garanterat kliva över det, förklarade han surt och fick sin vilja igenom.

Även ett schweiziskt tv-bolag spelade in en version av Grevinnan och betjänten med samma skådespelare. Och det är den som visas på SVT. Den är några minuter kortare än den tyska versionen och skiljer sig enbart i form av ändringar i kulisserna och kameravinklarna. Handlingen är densamma. Miss Sophie skålar med sina döda vänner och betjänten James super som ett svin. Grevinnan och betjänten älskas i både Sverige, Norge, Schweiz och inte minst Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel har hyllat programmet i ett av sina nyårstal. Ett tyskt tv-team gjorde till och med en exklusiv intervju med kvinnan som hörs skratta hysteriskt i studiopubliken. Men paradoxalt nog är sketchen så gott som okänd i Storbritannien, trots att den utspelas i England, spelas av engelska skådespelare och framförs på engelska. Faktum är att sketchen aldrig visats i brittisk television. Vi kan se den på

Youtube men det hade förstås varit trevligt om den visades på tv också, konstaterade Freddies son Michael Frinton.

 

 

 

Varje nyårsafton skrattar vi gott åt Freddie Frintons gestaltning av den allt mer berusade betjänten James, och det är skådespeleri på högsta nivå. För Freddie själv var absolutist. Han drack aldrig en droppe sprit.

GOTT NYTT ÅR!

DAVID FÄRDIGH