Skip to Content

Vackert och lekfullt

Sofia Källgren 006.jpg

En bedårande röst, en magnifik pianovirtuos och en fullsatt kyrka bäddade för en trevlig kväll i Väckelsång. Och visst blev det succé. Sofia Källgren och Robert Wells bjöd på en vacker och lekfull konsert som belönades med stående ovationer.

450 biljetter var sålda och resultatet var en kyrka som var fullsatt intill sista plats. Men trots att det var trångt och varmt i bänkraderna var publiken genast med på noterna. Det tillhör ju inte vanligheterna att två världsartister besöker Väckelsång och Sofia Källgren och Robert Wells gjorde ingen besviken.

Bred repertoar
Repertoaren spände över breda register. Klassisk musik i form av Beethoven och Chopin blandades med musikalnummer från Skönheten och odjuret och Kristina från Duvemåla. Sofia Källgren bjöd även på sin svensktoppshit Beatrice, uppbackad av Väckelsångs förträffliga ungdomskör under ledning av Anki Lindeqvist.
Sofia Källgrens ljuvliga röst imponerar och berör. Hon är en av ytterst få västerländska artister som fått skivkontrakt i Kina och publiken i Väckelsångs kyrka fick förmånen att få uppleva henne sjunga en låt på kinesiska! Robert Wells visar stor fingerfärdighet och skicklighet på sitt piano, exempelvis i det akrobatiska numret Flight of the bumblebee. Förutom det rent musikaliska är mellansnacket och skämten emellan artisterna en stor del av konsertens behållning. Det märks att Sofia och Robert är samspelta och gillar att skoja med varandra. Den fulltaliga publiken i Väckelsång bjöds därmed på såväl ljuvliga klanger som roade skratt. Robert Wells visade att han är en stor entertainer och Sofia Källgrens röst kan närmast beskrivas som oemotståndlig.

16 spelningar
Undertecknad fick en pratstund med Sofia Källgren innan konserten, som är en del av en 16-spelningar lång sommarturné som omfattar kyrkor i landskap som Gotland, Dalarna, Värmland och Småland.
-Det är ett otroligt privilegium att få åka runt och besöka så många vackra platser i Sverige!
Sofia Källgren och Robert Wells har känt varandra i 21 år och har genomfört otaliga turnéer tillsammans.
-Vi är trygga med varandra och det blir därför ofta en familjär stämning på konserterna. Det gör också att det ges mycket utrymme för spontana infall.

Klingar vackert
För Sofia, som vuxit upp med kyrkokörer, är kyrkorummet en naturlig och uppskattad musikalisk miljö.
-Min ljusa röst passar väldigt bra i kyrkor. Det klingar vackert i kyrkorummet och dessutom är det en fantastisk miljö att uppträda i.
Ni har genomfört tidigare kyrkoturnéer, hur föddes iden från början?
-Jag och Robert satt i ett flygplan på väg hem från vår jättelika turné i Kina när vi började diskutera om att göra ett annorlunda upplägg, något som utgjorde en kontrast mot arenakonserterna. Då föddes idén om att spela och sjunga i kyrkor där man kommer väldigt nära publiken.
Hur väljer ni ut vilka kyrkor ni ska besöka?
-Vårt bokningsbolag kommer med förslag till oss. Sedan gör vi det slutliga urvalet. Vi tycker att det är särskilt viktigt att få komma ut på landsbygden för att nå den publik som inte alltid har tillgång till konserthus.

Bred repertoar

Årets turné ”Musik i sommarnatten” bjuder på en frisk blandning av svensk visa, klassiska stycken samt film och musikalmelodier. Låtar från Sofias och Roberts skivor varvas med urval från Kina-repertoaren.
-Idag tillåter kyrkorna en bredare repertoar så vi har möjlighet att spela låtar från många olika genrer. Det blir många crossovers och det har blivit något av vårt signum.
Har ni en bestämd repertoar från kväll till kväll?
-Nej, vi bestämmer oftast spellistan kvällen före konserten. Vi lämnar alltid mycket utrymme för lek och spontanitet!

Sofia Källgren 006.jpg
Det tillhör inte vanligheterna att två världsartister som Robert Wells och Sofia Källgren kommer på besök i Väckelsång.

Sofia Källgren 005.jpg
Sofia Källgrens vackra röst imponerar och berör.

Sofia Källgren 002.jpg
Väckelsångs kyrka var fullsatt. Sammanlagt hade 450 biljetter sålts till konserten.

David Färdigh
Reportage från Växjöbladet/Kronobergaren