Skip to Content

Swingmusik

Av: Ulf Ljungdahl

Swingmusiken började i slutet av 20 talet och höll på till mitten av 40 talet. Det fanns mycket swing i allting, det fanns swingrakblad, hårfett som hette swing och mycket annat. Men swingmusiken började med Chick Webb i början av 30talet, och sen drog med sig att bl.a Ella fitzgerald kom på tapeten. Det var chick webb, som sökte en sångerska till sitt band, en av medlemmarna i bandet fick uppgiften att leta, han kom snart med Ella, mr webb blev inte så glad. Han sa(inte vill jag ha en så ful flicka i mitt band). Men ella kom med och det gjorde att hon blev känd, hon var ju super. Lite senare kom Benny Goodman, Artie Shaw, Tommy Dorsey mfl.

Ulf Ljungdal2.jpgSwingen fanns i sverige ganska tidigt, jag minns en släkting i växjö, som tillsamman med sina bröder startade ett litet storband i början av 30 talet. Jag har för mej att dom hette The Majesticks, dom spelade i Växjö folkpark och rest runt i södra sverige och underhöll. Jag har sett en bild på dom, och sättningen var: 3 saxar, 2 trumpeter, violin, tenbasun och som vanligt var på den tiden Sousaphon ( alltså blåsbas) även en banjo fanns med. Nu var det så att grabbarna hade syster i amerika, dom fick henne att skicka de senaste arren på nya låtar, hon skickade även amerikanska kläder till dom, så dom var nästan pionerer.

När jag var mycket ung ville mina föräldrar ha mig tll att spela fiol, jag var inte glad, men höll på ett par år. Min far och min lärare sjöng i samma kör, och en dag frågade min far hur det gick för mig med fiolen , jag har inte sett din son på länge blev svaret. Min far pratade med mig, undrade vad som stod på. På vägen till spelningen fanns ett konditori, som nyligen skaffat ett hockey spel, dit gick jag...... Men jag hade en tanke, jag ville spela trombone, så småningom kunde jag köpa en och började ta lektioner.
Trombone har jag spelat sedan 1955. Ganska snart kom rocken, jag kom med i ett av värmlands första rockband. Där var min uppgift att spela piano, och trombone. Ungefär 1959 hörde jag med kärpa ett engelskt band som spelade swing, det var toppen att dom kunde få det att svänga så, jag tror att det var... The Casaloma band. Nu började ett letande och sparande efter gamla skivor och Les Brown, Sammy Key, Larry Clinton, Bunny Berigan mfl. sparades. Jag har också köpt skivor av Leif Andersson [Smoke Rings] så swing har taget ett grepp om mig. Hittar ni någon av artisterna ovan så lyssna, det är det värt.

Måste göra lite rekam för Ballroom Band. Vi spelar naturligtvis swing och vi är 14 man.
Vi spelar till dans, och konsert, hör gärna av er till oss tel 0470/33200

Jag säjer som Leif Andersson ( Keep Swing´n )