Skip to Content

Spöken, sniglar, Elvis och Erdogan

Visst spökar det! Åtminstone under Halloween. Er krönikör botaniserar i skrämmandets ädla konst tillsammans med zombies, sniglar, Elvis och president Erdogan.

Det är sen fredagseftermiddag och det vankas spökrunda i Växjö city. Förväntansfulla barn, många utklädda till spöken, zombies och andra skräckinjagande existenser, har tillsammans med föräldrar samlats vid den officiella startpunkten utanför Systembolaget i Tegnérgallerian.
Halloween är hetare än någonsin och intresset för att bli skrämd är fasansfullt stort.
Vi kan bara släppa iväg några i taget, förklarar representanten för Växjö cityförening.
De spökklädda barnen rör sig otåligt i cirklar. Inne i Systembolaget samlar samtidigt vuxenvärlden mod bland spritflaskor, ölburkar och vinbuteljer. Några förefaller desperata. En äldre glåmig och hålögd herre, förvånansvärt lik en gengångare plockar skakande åt sig av sortimentet. Alltjämt något darrig men koncentrerande går han mot kassan och betalar. Sedan tittar han förvånad upp mot det massiva uppbådet av spöken och zombies utanför butiken.
Han börjar kallsvettas, flämtar skräckslaget och kvider ångerfullt - det här var sista gången!

Även reporterlivet bjuder på skräckinslag. Jag låter några barn testa årets utbud av Halloweengodis. Betygen blir höga och alla tycks nöjda men sedan börjar det plötsligt spöka.
Dörren till lägenheten går i baklås. Reportern blir lätt skärrad över hur galet allt kan bli men barnen skrattar förnöjt och tycker att det här var den bästa kvällen på länge. Vad gör det om dörren gått i baklås när hela lägenheten är full av godis? Nåväl, vi ringer akutjouren och bostadsbolagets hjälte befriar mig från inlåsningen och jag skyndar vidare mot nästa uppdrag.
Dansbandseliten förstärkta med Elvis Presley går igen och uppträder på Palladium. Även där blir jag dock inlåst och få be om hjälp att ta mig ut i friheten. Jag vacklar hemåt och sjunker ner i soffan. Men det är ju trots allt Halloween och med en GT i handen tar jag mig upp och sätter på det svenska rockbandet Ghost och låten Mary On a Cross.
Sångaren, känd som Papa Emeritus IV, lyckas inte skrämma skiten ur mig, men sedan läser jag att Tobias Forge, som är hans riktiga namn, en gång i tiden spelat i könsrockbandet Onkel Kånkel från Kalmar. Då blir jag rädd på allvar och sover inte en blund på hela natten.

Det finns många sätt att skrämmas. Numera insomnade Radiotjänst i Kiruna brukade exempelvis förmå svenska folket att betala TV-licensen genom att hota med att sätta en snigel på örat på licenssmitarna. Det handlade då om vanliga svenska sniglar. De europeiska mördarsniglarna hade nämligen ännu inte gjort entré i trädgårdarna. Idag betalas TV-licensen via skattesedeln, tv-pejlarna är en utdöd yrkeskategori och hotar man med att placera en snigel på ögat på folk så hamnar man förmodligen på PIVA, Psykiatriska Intensivvårdsavdelningen.

Spöken och troll kan ibland till och med bli storpolitik.
När den turkiska mannen Rifat Cetin skämtsamt lade ut ett foto på president Recep Tayyip Erdogan tillsammans med en bild på den föga ögonljuvliga gestalten Gollum från Sagan om Ringen slog den repressiva statsmakten till med full kraft. Cetin åtalades för att ha förolämpat presidenten och dömdes till ett års villkorlig dom. Så kan också en spökhistoria se ut. Tyvärr är den sann.

DAVID FÄRDIGH