Skip to Content

Rapport från Musikhjälpen

Ingen i Växjö med omnejd lär väl ha kunnat missa att Musikhjälpen pågått den senaste veckan. Massor med hängivet engagemang, musik nonstop och åtskilliga miljoner insamlade för att lindra hungern i världen. Dessutom direktsändning från Stortorget, förlåt Kärlekens torg, dygnet runt. Här kommer min rapport från evenemanget.

Vi befinner oss i en förvirrande situation. Det är mitt i december. Fjärran från stadsfesterna men ändå är Växjö plötsligt belamrat med musikframträdanden, tält och glasburar på Stortorget och folkvimmel dygnet runt. Musikhjälpen har kommit till stan och vänt upp och ner på begreppen. Det är som mitt i sommaren men isande kallt. När temperaturen närmar sig tio minusgrader så prövas sommarfirarna. Det fryser i såväl fingrar som tår och ingen glögg i världen hjälper. En tv-profil från Växjö konstaterar fyndigt att Karl Oskardagarna fått en
vintervariant – KALL OSKARDAGARNA.

Vill du komma i kontakt med gamla vänner? Kanske få ett livstecken från en försvunnen kompis? Då ska du vara med i TV. Det är slutsatsen som jag drar efter en vecka med Musikhjälpen. När jag tar mig en titt på Musikhjälpsburen och råkar synas några få minuter på tv-skärmen så plingar det genast till i mobilen – DU ÄR MED PÅ TV!!!, skriver en gammal kompis som jag inte hört av på väldigt, väldigt länge. Så om jag står stadigt och strategiskt i tv-kamerornas blickfång och därmed exponeras flitigt några dagar så vet man inte vem som hör av sig, kanske gamla trånande flammor från en svunnen tid eller bortglömda rivaler från sandlådan på dagis? Intressant men knappast önskvärt. Jag drar mig försiktigt undan och hamnat åter i tv-skugga.

Carola har förväxlat Växjö med Värnamo. Skandalen är ett faktum. Sårade Växjöbor uttrycker sin besvikelse. Men vi måste tillåta våra storheter att vara galet vimsiga ibland. Eller som en herre på torget formulerade det – Nu är Carola större än Kungen!

Växjös rockhjältar Ström tar Musikhjälpen med storm på fredagen. Vilket tryck! Jag följer konserten i sällskap med två stormtroopers-figurer och Tobbe, den sistnämnde är sångare i Crazy Daze som dagen efter i sin tur gör en fantastisk direktsänd spelning inför det svenska folket. Två höjdpunkter under veckan. Men det finns vissa artister som drar ännu mer publik. När Fröken Snusk intar buren så är Stortorget proppfullt. Exempelvis är hela
Ingelstads naturbruksgymnasium på plats, vilket bäddar för busskaos senare på kvällen.
Varken bussar eller epatraktorer räcker till vid hemfärden. Bussbolaget överrumplas. De tackarna hade helt missat Fröken Snusk i sin planering.

Alla tycks starta insamlingar. Exempelvis katten Luffar-Lasse från Trollhättan som utklassar alla och drar in ÖVER en halv miljon kronor. Han finns definitivt med på min intervjulista inför nästa år. Men sedan finns det insamlingar som aldrig kommer igång. På bussen sitter en kille med öronlurar och sjunger högljutt med i låtarna. Begreppet Musikhjälpen får plötsligt en ny innebörd. Tyvärr sjunger han förfärligt och omgivningen skruvar obekvämt på sig. Ett äldre par konstaterar att de gärna skulle skänka en tusenlapp bara den där marodören höll käft och gav fan i musiken. Se där, en insamling som kunde ha blivit en formidabel succé.

Nåväl, det blev trots allt många välbehövda miljoner insamlade till förmån för världens svältande. Nu är dock Musikhjälpen över för denna gång och storhelgerna väntar. Till er kära läsare önskar jag – Ha en underbar Jul och ett riktigt Gott Nytt År!DAVID FÄRDIGH