Skip to Content

Med en önskan om en lyckosam sommar

Tur och otur skiftar ständigt i livet. Somliga överlever ett fall nerför Niagarafallen men dör genom att halka på ett apelsinskal. Själv har jag överlevt en påkörning av en elscooter vid Växjösjön och ett vansinneshopp i Sri Lanka.

Nyligen blev jag rammad av en elscooter intill Växjösjön. Jag flög i backen och skrapade upp högerhanden. Nåväl, inget brutet och inga ägodelar förstörda. Godsint förlät jag marodören med en förmaning om att sänka hastigheten och att försöka hålla blicken på vägbanan istället för på mobiltelefonen. Omplåstrad lämnade jag olycksplatsen och tackade min lyckliga stjärna för att jag undkom tämligen oskadd.
Liksom den gången jag simmade på en järnstolpe, dold under vattenytan. Jag skrapade upp magen, fick kramp av chocken och tog mig blödande i land med hjälp av en hårt kämpande högerhand. Men väl på landbacken
släppte krampen och jag konstaterade att såret på magen bara var ytligt. Tur i oturen helt enkelt.

Ett av mina tidigaste minnen är när jag som fyraåring var med om en bilolycka. Då vändes bokstavligen världen upp och ner. Familjens bil fick en sladd och voltade nerför ett dike. På en åker blev vi liggande upp och ner. Snarare än chocken minns jag hur underligt det var att sitta upp och ner, att ha golvet ovanför sig och taket nedanför. Det var en absurd känsla.
Ingen skadades allvarligt men det var i det ögonblicket som jag började inse att livet inte alltid är en rak linje utan att det kan sladda till ibland. Och att det finns sådant som tur och otur.

En av världens mest otursförföljda människor är förmodligen Kyle Cook i Florida. Men kanske samtidigt en av de mest tursamma. 2016 blev han biten av en diamantskallerorm när han klippte gräset. Diamantskallerormens gift har kapacitet att döda 400 personer men Kyle är tämligen fet och eftersom ormens huggtänder inte nådde genom fettvävnaderna så överlevde han attacken. Tur i oturen.
Några år tidigare blev han biten av en giftspindel med följden att handen svullnade upp, vilket renderade i en sådan lång konvalescens att han fick sparken från sitt jobb som chaufför. När han istället började köra sopmaskin så blev han plötsligt träffad av blixten. Han kastades två meter bakåt och slogs medvetslös.
Resultatet blev en lättare hjärtattack och en rejäl hjärnskakning. Dessutom bestående skador i form av nervsmärtor i vänster kroppshalva.
En annan gång råkade han få upp en alligator när han fiskade. Men det är en annan historia.

I Sri Lanka 2009 fick jag hybris. På ett hotell på väg mot Kandy slog jag följde med ett gäng singalesiska soldater som tjänstgjort i Irakkriget. Vi drack whisky och skröt om dumma saker. Det blev vadslagning och jag hoppade ut från den höga balkongen och ner i swimmingpoolen. Ett hopp på säkert tio meter i ett galet, berusat tillstånd. En rejäl kallsup fick mig att vakna till. Vilken tur att jag överlevde, tänkte jag glatt överraskad och skärpte genast till mig.

Bobby Leach var 1911 den andra människan som överlevde ett fall nerför Niagarafallen.
Han färdades i en tunna och bröt nästan alla ben och låg sex månader på sjukhus. Sedan åkte han jorden runt och föreläste om sin bragd. Tills han 1925 halkade på ett apelsinskal och bröt nacken. Så kan det gå. Otur i turen skulle man kunna säga.

Nu önskar jag er alla en härligt tursam och lyckosam sommar!

DAVID FÄRDIGH