Skip to Content

Marie Bergman och Lasse Englund gör konsert i Väckelsång

Bjuder på kända och dolda vispärlor

På småländsk turné! Sångerskan Marie Bergman och gitarristen Lasse Englund delar med sig
av den svenska visskatten när de gästar Björkeborg i Väckelsång den 30 mars.

Marie Bergman har varit tongivande på den svenska musikscenen ända sedan slutet av 60-talet och har bland annat jobbat med Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström och Ola Magnell. Tillsammans med sin livspartner, gitarristen Lasse Englund, ger hon sig nu ut på en småländsk turné och kommer till Väckelsång måndagen den 30 mars.
– Det är tillbaka till mina rötter! Min farfar var småländsk skogsbonde innan han blev krukmakare och musiker.

Sångerskan Marie Bergman kastade sig rakt in i musikens värld i unga år, uppträdde bland annat på vispråmen Storken och samarbetade med vislegender som Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström.
Hon vann Melodifestivalen två gånger med gruppen Family Four, gjorde en bejublad solokarriär och fick en stor hit med ”Ingen kommer undan politiken”.
– Musiken som jag gjort under alla de här åren har kallats för olika saker; först visa, sedan progg och därefter singer-songwriter. Men det är musik som existerar på sina egna villkor, oberoende av trender. Det är musik som står på egna ben och som är gjord för att skapa stämning, dialog och delaktighet, berättar Marie.

Maries låtar och andra pärlor från den svenska vistraditionen kommer publiken ta del av under kommande vecka när hon och livskamraten Lasse Englund åker ut på en småländsk turné i samarbete med Musikriket. Duon gästar bland annat Björkeborg i Väckelsång måndagen den 30 mars.

– Det blir egna låtar men också kända och okända bitar av Cornelis, Karin Liungman och Ola Magnell, vår vän som nyligen gick bort och som var den som skrev den svenska texten till ”Ingen kommer undan politiken”.
Ett stående inslag i konserterna blir toning, där publiken genom en övning får möjlighet att ta ton och lära känna sinn egen röst.
– Alla borde få chansen att lära känna sin egen röst. Det tar bort rädsla och ängslighet och skapar en gemensamhetskultur. Man får en glädjekick från hjärtat!

Turnén nästa vecka innebär också att Marie knyter an till sina småländska rötter. Hennes pappas familj härstammar nämligen från de småländska skogsbygderna.
– Farfar var en småländsk skogsbonde som blev avlurad sin gård men som reste sig från smällen och sedan blev en framgångsrik krukmakare och kakelugnsmakare. Dessutom var han musiker, så en del av mina musik-gener kommer från just Småland!

DAVID FÄRDIGH