Skip to Content

Lyckade och mindre lyckade yrkesval

Har du hittat ditt drömyrke? Grattis! Men trivs man inte på jobbet finns dock möjligheten att sadla om och byta yrkeskarriär. Förhoppningsvis med lyckat resultat. Fast nog hade det varit bättre för oss alla om Hitler fortsatt på konstnärsbanan, om Stalin förverkligat drömmen om att bli präst och om Putin fortsatt att vara taxichaufför eller barnvakt.

Många kända personer har bytt yrkeskarriär. Nyligen bortgångne Sven Melander var först sportjournalist på en kvällstidning, men så upptäcktes hans komiska begåvning av regissören Lasse Åberg i samband med en dimmig fest i Malmö och så hux flux startade en helt ny karriär. Efter genombrottet med filmen Sällskapsresan blev Sven såväl filmkändis som tv-stjärna.
Ett ännu mer hisnande exempel är Ronald Reagan som gick från att vara B-skådis i Hollywood till att så småningom göra politisk karriär, bli vald till USA:s president och enligt vissa historiker bidra till att krossa Sovjetimperiet och avsluta det kalla kriget.
Och när vi är inne på amerikanska ikoner - Elvis Presley var först lastbilschaufför åt bolaget Crown Electric
men upptäckte musiken och blev legendarisk världsstjärna. Ett nutida exempel är Lady Gaga som först hankade sig fram som servitris och strippa innan hon fick chansen att slå igenom som sångerska och numera dominerar världens alla scener.

Världshistorien är dessvärre också full av gestalter som hamnade fel. Josef Stalin, en av 1900-talets värsta massmördare och tyranner, drömde i ungdomen om att bli präst. Faktum är att han kom in på det ortodoxa prästseminariet men blev relegerad på grund av sina radikala idéer. Sedan gick det som det gick.
Ett annat exempel är förstås Adolf Hitler. Han drömde om att bli konstnär och sökte in till Konstakademin i Wien. Stadsmålningarna höll ganska god klass men symtomatiskt nog var hans stora svaghet människor. Porträtten var undermåliga och Hitler fick aldrig inträde i Konstakademin. Tyvärr satsade han istället på att bli politiker med världskrig, folkmord och förintelse som följd.

Någon som uppenbarligen är helt fel person på fel plats just nu är Vladimir Putin. Den ryske diktatorn har som bekant fått storhetsvansinne och sprider död och förintelse i Ukraina samt orerar vilt om kärnvapenattacker. På 1980-talet var Putin stationerad som KGB-spion i dåvarande Östtyskland men när kommunismen kollapsade kallades han hem och fick under en period försörja sig som taxichaufför. Sankt Petersburgs borgmästare Anatolij Sobtjak tog dock honom under sina vingars beskydd och Putin blev något av en alltiallo. I Rysslandsexperten Bengt Jangfeldts fascinerande bok En rysk historia berättas att när Ryssland öppnades upp efter kommunismens fall så kom flera västerländska delegationer på besök, bland annat familjen Nobel gjorde en visit i Sankt Petersburg. Under vistelsen fick de hjälp med barnvakt. Den som fick uppdraget att hålla koll på barnen var Vladimir Putin. Han sägs ha skött uppgiften klanderfritt.

DAVID FÄRDIGH