Skip to Content

Kända och ökända kris-kändisar

En av Coronakrisens konsekvenser är att statsepidemilogen Anders Tegnell blivit rikskändis.
På gott och ont hamnar han därmed i samma sällskap som andra kris-kändisar, exempelvis Bengt Dennis, Lottie Knutson och Hans Holmér. Personer förknippade med olika trauman.

”När Anders Tegnell talar så lyssnar folket”. Så lyder det senaste djungelordspråket i Sverige. Det senaste halvåret har det inte funnits en nyhetssändning där inte den något rufsige men lugne statsepidemilogen framträtt med rekommendationer, analyser och prognoser. I vissa kretsar har han rent av blivit folkkär. En trygg röst i ett skenande kaos, eller som en fyrbåk i mörka vatten. Fast de flesta av oss kommer nog ändå dra en lättnadens suck när Anders en dag försvinner från tv-skärmen och livet förhoppningsvis återgår till mer normala rutiner. Men namnet glömmer vi aldrig.Det finns ett flertal svenskar som genom nutidshistorien kommit att bli förknippade med kriser ock katastrofer av allehanda slag. När den sovjetiska ubåten U137 gick på grund i Gåsfjärden i Karlskrona skärgård 1981 och skakade om hela världspolitiken så blev den svenska kommendörkaptenen Karl Andersson rikskändis. Han var den första svensken som gick ombord på ubåten och som höll dialogen med de sovjetiska befälen. Många såg honom som en hjälte. När Karl efteråt med övertygelse hävdade att grundstötningen faktiskt berott på
felnavigering och inte spionage så var det dock många som istället vände honom ryggen och kallade honom förrädare. Berömdhet kan kantra åt olika håll.

Den svenska ekonomiska krisen 1992 är det många som minns med obehagliga rysningar.
Hela Sverige tyckte plötsligt svaja och stå inför avgrunden. Den som kanske allra mest blivit förknippad med krisen är dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis. Jag glömmer aldrig hans ödesmättade presskonferenser då han till synes tappert försvarade den fasta svenska kronkursen mot valutaspekulationerna. ”The sky is the limit”, proklamerade Bengt Dennis och höjde marginalräntan till 500 procent. Ett historiskt misstag är de flesta överens om idag.
Och inte hjälpte det heller. Till slut flöt den svenska kronan fritt.I samband med Tsunami-katastrofen i Sydostasien julhelgen 2004 fick Sverige en ny hjälte. Medan den svenska regeringen länge förblev passiv och fullständigt handlingsförlamad framträdde Fritidsresors kommunikationschef Lottie Knutson som en tydlig, engagerad och handlingskraftig krishanterare. Hon blev lugnet i stormen. I nyhetssändningarna överglänste hon regeringsföreträdarna, som i vissa fall inte ens tycktes vara säkra på vilka de ringt eller om de överhuvudtaget befunnit sig i Rosenbad under de värsta krisdygnen.

Att bli berömd i ett krisläge kan både innebära hyllningar och totalsågningar. Någon som upplevde båda situationerna var Hans Holmér. 1986 var han länspolismästare i Stockholm.
När Olof Palme sköts på öppen gata den 28 februari befann sig Hans Holmér i Dalarna för att åka Vasaloppet, men resolut återvände han till huvudstaden där han omgående utsåg sig själv till spaningsledare. På dagliga omsvärmade presskonferenser framträdde Hans Holmér med pondus, talade om ”ljuset i tunneln” och viftade med en Smith & Wesson 357 (det vill säga samma märke som mordvapnet). Av Rapport utsågs Hans Holmér till ”Årets svensk”. Sen gick det brant neråt. Hans Holmér blev besatt av PKK-spåret och ville göra massgripanden av kurder. Åklagaren protesterade, Holmér ansågs som oduglig som mordutredare och tvingades avgå. Han blev ökänd.

DAVID FÄRDIGH