Skip to Content

Anna och Ulrika har koll på logistiken

”Asfaltssystrarna” är Årets Företagare i Tingsryd kommun

Bra koll på logistiken! Det är en viktig egenskap för systrarna Anna och Ulrika Berglund som importerar och vidareförsäljer asfaltskomponenten bitumen. Nyligen utsågs de till Årets Företagare i Tingsryd kommun.
– Vi känner oss glada och stolta över utmärkelsen. Sedan starten 2003 har det både varit höga berg, djupa dalar och krokiga vägar, men det är erfarenheter som gjort oss starkare!

”Asfaltssystrarna” Anna och Ulrika Berglund fick nyligen utmärkelsen Årets Företagare i
Tingsryd kommun.

Växjöbladet/Kronobergaren besöker Anna och Ulrika på deras kontor, inrymt i det tidigare bankkontoret i Väckelsång.
– Våra företagspärmar ligger i tryggt förvar i det gamla bankvalvet, konstaterar systrarna.

Anna och Ulrika är mer eller mindre födda in i asfalts- och anläggningsbranschen. Deras pappa Per-Anders Berglund drev en bygg- och anläggningsfirma, något som färgade systrarnas uppväxt.
– När vi skulle åka till badplatsen så hände det ofta att pappa tog en avstickare och stannade till vid något grustag eller kollade till asfaltverksamheten. Det var ett naturligt inslag för oss.
Och asfalt framkallar alltjämt positiva känslor för systrarna.

– Vi gillar lukten av asfalt. Och när vi är ute och åker på vägarna och kommer till ett vägarbete blir vi glada. Medan andra bilister irriteras av köerna så får vi snarare känslan, kul att det jobbas och rör på sig!

Rör på sig gör det också för Anna och Ulrika. 2003 bestämde de sig för att gå i sin pappas fotspår, tog ett lån på åtta miljoner och bildade företaget Nordic Bitumen. Verksamheten består i att importera bitumen från raffinaderier runt om i Europa och vidareförsälja det till asfaltsbolag i Sverige.
– Bitumen är ett bindemedel som används i asfalt men också i takpapp och sjökablar.
Den bitumen som Anna och Ulrika köper transporteras sedan sjövägen till Sverige i tanktrailers på 30 ton.
– Vi äger i dagsläget 14 trailers. Någon egen personal har vi inte utan själva transporterna med dragbilar till och från fartygen hyr vi in, berättar Ulrika.
Regelverket för transport av bitumen skiljer sig från land till land, vilket innebär att det är mycket regler och förordningar att hålla koll på för Anna och Ulrika. Den helt avgörande faktorn är dock att kunna planera och hantera logistikkedjan.
– Det är som att lägga ett pussel. Den bitumen som beställts av våra kunder i Sverige måste ju komma fram i tid, men det kan ju inträffa störningar på vägen på grund av yttre omständigheter som vi inte kan påverka. Fartyg kan exempelvis bli försenade av olika anledningar.
Följer ni transportkedjan på era skärmar?
– Ja, vi kan se vart fartygen befinner sig i realtid. Ibland blir det en kamp mot klockan och långa, oroliga nätter, konstaterar Anna.
Priset på bitumen varierar också kraftigt och följer ofta oljepriset. Konflikter i Mellanöstern, hot om handelskrig, nya twitter-utspel från Donald Trump eller Coronavirusets framfart kan få priserna att åka jojo.
– Eftersom vi köper bitumen i dollar eller euro och säljer det i svenska kronor påverkas vi också av valutakurserna. Så dom håller vi daglig koll på.

Anna och Ulrika Berglund importerar bitumen, ett bindemedel som används i asfalt. Alla
raffinaderier som de handlar med är utmärkta på den här Europakartan.

De två senaste åren beskriver Anna och Ulrika som tuffa, dels som följd av en allmän bitumen-brist och dels på grund av opålitliga leveranser. Nu hoppas de på ett mer stabilt 2020.
– Den här tiden på året är vi mitt uppe i kontraktsskrivningar med både leverantörer och kunder. Asfaltssäsongen i Sverige drar igång i april och då ska leveranserna rulla.
Hur skulle ni vilja summera era 17 år som företagare?
– Det har varit höga berg, djupa dalar och krokiga vägar, men alla dessa erfarenheter har gjort oss till det vi är idag. Man lär sig av misstag och erfarenheterna har gjort oss starka.

En bekräftelse på framgången kom nyligen när Anna och Ulrika fick utmärkelsen Årets Företagare i Tingsryd kommun.
– Vi är väldigt glada och stolta över det priset. Sen har det dessutom triggat igång Ulrikas tävlingsinstinkt, avslöjar Anna.
Ulrika, som är framstående inom triathlon och som tävlat i Iron Man-VM, går gärna vidare till riksfinalen i Årets Företagare.
– I maj så är det regionfinal och vinnaren får tävla i SM i Blå Hallen i Stockholm i oktober. Det siktar vi på!

Något annat som utmärker Anna och Ulrika är kärleken till hembygden. Modern teknik i form av mobiltelefoni och internet gör att ett importföretag idag i princip kan vara placerat var som helst i världen, och för Anna och Ulrika har Väckelsång alltid varit det givna valet.
– Vi är båda uppväxta i Väckelsång och har familj och vänner här. Att kunna ha sitt arbete nära hemmet och familjen är något vi värdesätter och ser som en livsstil!

DAVID FÄRDIGH