Skip to Content

Andreas från Väckelsång älskar att jobba med träd

”Kreativt plus att jag gillar klättring”

På hög bland trädtopparna.
Det är arbetsplatsen som gäller för certifierade trädklättraren Andreas Persson, som utför såväl beskärningar som sektionsfällningar av träd.
– Jag tycker om att vara kreativ och så gillar jag dessutom klättring.

En bra grundfysik men framför allt tekniskt kunnande, konsekvent säkerhetstänk och trivsel på höga höjder. Det är vad som gäller i yrkeslivet som certifierad trädklättrare.
Ett exempel är Andreas Persson, en 36-åringen från byn Söftestorp utanför Väckelsång som sysslat med
trädfällning sedan gymnasiet.
– Jag har alltid gillat svåra utmaningar och det gjorde att jag valde att bli certifierad trädklättrare.

Uppe på 20 meters höjd
Sedan 2020 driver Andreas det egna företaget ADP Trädfällning.
– Tanken var att utföra både beskärningar och sektionsfällningar av träd, men det sistnämnda har kommit att dominera. Cirka 90 procent av bokningarna gäller sektionsfällningar. Ofta är det äldre träd som blivit dåliga och som står i små, trånga utrymmen nära bebyggelse.

Många av träden är dessutom tämligen höga. Det är med andra ord inget för höjdrädda.
– Jag har varit uppe på över 20 meters höjd, bland annat i gamla aspar.

Viktigt med säkerhetstänk
Säkerhetstänkandet är alltid A och O. En bra klättersela och starka karbiner samt slitstarkt rep är självklara inslag i utrustningen.
– Efter varje uppdrag går jag igenom utrustningen noggrant. Rep ska exempelvis alltid förvaras i torra, svala och mörka utrymmen för att minimera slitage och utnötning.
En ytterligare del i säkerhetsarrangemanget är att ha en kollega med på marken.
– Vid sektionsfällningar, särskilt när det gäller svåra träd, är vi alltid två personer. Ifall något skulle hända.Björk och gran trevligast
Det är tämligen ont om certifierade trädklättrare och Andreas är verksam i större delen av Kronobergs län.
– Jag utför uppdrag både norr om Växjö till Tingsryd i söder och Ljungby i väster.

Vad är tjusningen med yrket?
– Jag tycker om att vara kreativ och lösningsorienterad. Det har man god nytta av när man är uppe i träden. Och så gillar jag att klättra förstås!

Vilka träd är roligast respektive besvärligast att jobba med?
– Björk och gran är trevliga att klättra i. Mest utmanande är nog ask eftersom det är ett väldigt yvigt trädslag med vidomfattande grenverk.

Njuter av jobbet
Väderleken har också stor påverkan. Är det för blåsigt så ställer Andreas av säkerhetsskäl in jobben medan det är desto mer behagligt när det är vindstilla och solen lyser från en klarblå himmel.
– Jobbet innebär mycket njutning. När man tagit trädtoppen och blickar ut över omgivningen från höjden så är det en fantastisk tillfredställelse.Hela reportaget finns att läsa i Växjöbladet/Kronobergaren 27/10.

DAVID FÄRDIGH