Skip to Content

Vidunderlig och vämjelig väderlek

Vi svenskar älskar att tala om vädret och ett inpass om ihållande regn, bitande kyla eller svettig värme kan rädda vilken haltande middagskonversation som helst. De senaste veckorna är det torkan som varit på allas läppar. Sverige tycktes för några veckor förvandlats till Atacamaöknen.

Vissa somrar är det som att regnet aldrig upphör. Skyfallen avlöser varandra och jagar oss envist oavsett om vi grillar, badar, fiskar eller ligger på stranden. Under inledningen på den här sommaren har det varit motsatt läge, förgäves har vi spanat efter regnmoln medan gräsmattorna bränts sönder och torkan förvandlat omgivningen till en torr, dammig öken.
Självklart klagar vi, men inte ens regeringen har lyckats göra ett utspel eller ens tillsätta en utredning. ”Alla talar om vädret men ingenting gör något åt det”, konstaterade redan den amerikanska författaren Charles Dudley Warner. Fanns det finns faktiskt makthavare som åtminstone försöker leka vädergudar. Inför OS i Peking 2008 ägnade sig de kinesiska makthavarna åt att attackera moln. För att slippa regn vis OS-invigningen skickade man upp tusentals raketer för att få molnen att avge regn innan de nådde fram till Peking. Resultatet är omstritt. Men en sak vet vi, luften var mycket klarare än vanligt under OS, fast det berodde nästan uteslutande på att kineserna tillfälligt stängt ner fabrikerna och förbjudit mycket av trafiken under de veckor som tävlingarna pågick. Smogen, människans eget skapade vädersystem, försvann mirakulöst. Människor kunde plötsligt andas obehindrat och ofarligt.
Tänk om vi kunde ha OS hela tiden, sa en invånare med drömmande blick.

Att väderleken är svenskarnas favoritsamtalsämne innebär också att våra meteorologer blir kändisar. Stig Ahlgren, Madeleine Westin och Pererik Åberg är några exempel. Vissa har till och med tagit klivit ut från vädersändningarna och gjort sig andra karriärer. John Pohlman har turnerat runt som jazzpianist, Pär Holmgren blev europaparlamentariker för Miljöpartiet och Tone Bekkestad både tävlade i Let ́s Dance och klädde av sig i tidningsmagasinet Slitz.
Meteorologer bespottas när väderleken är usel men de kan också hyllas som folkhjältar. Åsa Bodén blev till och med besjungen. Gruppen Byfånarnas låt ”Åsa Bodén, som bygger på Village Peoples YMCA, blev en hit 1980. Finns förstås på YouTube.

De senaste två månaderna har vi plågats av långvarig torka. Många befarar en repris av extremsommaren 2018 som innebar allvarliga konsekvenser i form av sinade brunnar, förstörda skördar och skogsbränder.
I meteorologiskt avseende så är dock Sverige sällan det mest extrema landet. För även om värmehålan Målilla ska ha nått upp till 38 grader så är det långt ifrån Atens rekordnotering på 48 grader eller världsrekordet 56,7 grader på platsen med det synnerligen passande namnet Death Valley.
Och visst regnar det vanligtvis mycket här i Växjö men vi är inte i närheten av Llora i Colombia som brukar få 13 300 millimeter regn per år, eller Mount Waialeale på Hawaii som har 350 regndagar per år.
Torkan då? Javisst har vi på senare tid fått utstå en torrperiod av sällan skådat slag och visst har vi väldigt torra platser i landet, exempelvis i Alböke på mellersta Öland där Bengt Erlingsson passande nog har sin kamelranch, men det finns betydligt värre platser på jordklotet.
Exempelvis Atacamaöknen i Sydamerika. Där regnar det aldrig.

DAVID FÄRDIGH