Unikt Husbygge i Väckelsång
Taiwanesisk arkitekt och inredare byggde drömhus i Väckelsång
”Här finns miljön, utrymmet och tekniken”
Smultronställe. Det är benämningen på den villa som den taiwanesiska arkitekten och inredaren Ken Lo och hans team uppfört i Väckelsång. I skogsnära, grön miljö har de byggt ett hus kännetecknat av stora och generösa familjeutrymmen samt smart funktionalitet och design.
– Huset speglar min filosofi om hållbarhet, utrymme och livsstil.
I ett naturskönt villaområde i Väckelsång har Ken Lo förverkligat sin vision om framtidens boende. Den nybyggda vita enplansvillan lyser upp kvarteret och innanför ytterdörrarna möts man av en öppen och rymlig planlösning. Till innertaket är det uppemot 4,5 meter och i centrum finns det vidsträckta köket/allrummet och ett långsträckt köksbord som inbjuder till gemensamma måltider.
– Nackdelarna med trångbondhett upplevde vi under Covid-19. Vi människor behöver utrymme och livsluft. Samtidigt vill vi ha gemenskap och kunna umgås med familj och vänner. Så här finns möjlighet till både enskildhet och samvaro.
I anslutning till köket finns dessutom en korridor och dörr direkt ut till trädgården.
– Så att man kan servera och äta ute i det gröna.
Den taiwanesiska arkitekten och inredaren Ken Lo har byggt sitt drömhus i Väckelsång. Här
flankerad av Anton Alserin, Alexander Mücksch, Donna Huang och Christine Wu.
Hemma i Taiwan är Ken Lo en väletablerad arkitekt och designer som driver företaget Chain 10. Under många år har han funderat och utvecklat sin filosofi kring framtidens boende, vilket gjorde att han sökte sig ut i världen i syfte att inleda internationella samarbeten. Första anhalt blev Amsterdam i Nederländerna innan han 2019 första gången kom till Sverige.
– Jag trivdes genast bra här och upptäckte flera likheter mellan Sverige och Taiwan. Vi befinner oss i en liknande situation, två demokratier och fria länder som hotas av en granne, Ryssland respektive Kina. Svenskarna är dessutom ett vänligt och tolerant folk som är välkomnande och öppna för impulser utifrån.
Andra fördelar med Sverige enligt Ken är den vackra, orörda naturen och att det finns gott om utrymme.
– I det fallet är skillnaden stor mot Taiwan, där vi är mycket mer trångbodda.
Förtjusningen i Sverige blev så stor att Ken bestämde sig för att öppna en filial i landet. Valet föll på Växjö.
– Där har jag nu två anställda.
Varför just Växjö?
– Det är en bra placering mellan huvudstaden Stockholm och Malmö, där det är nära till övriga Europa.
Kens vision är att ta med det bästa ur asiatisk arkitektur och design och överföra det till europeisk och svensk miljö. För att testa sina idéer ville han skapa ett hus som ett belysande exempel.
– Jag började leta och hittade den här lediga tomten i Väckelsång. Perfekt i ett naturskönt och tryggt bostadsområde, där alla litar på varandra och med skogen alldeles intill.
Så Sverige och Väckelsång blev platsen för förverkligandet av din husvision?
– Ja, här finns miljön, utrymmet och tekniken. Just det här huset hade inte kunnat byggas någon annanstans!
Bygget har pågått i drygt ett år och nu kan Ken tillsammans med sina taiwanesiska medarbetare Donna Huang och Christine Wu samt svenska koordinatorn Alexander Mücksch kolla in det färdiga resultatet.
Förutom den öppna planlösningen kännetecknas huset av hållbarhet, med material som är klimatsmart och funktionellt samt energioptimalt.
– Vi har en bra isolering som gör att ingen energi går till spillo. Värmen stannar inomhus. Detta i kombination med god ventilation och inomhusklimat, berättar Ken.
Vid sidan av det stora köket och allrummet består enplansvillan av tre sovrum, två för barn och ett för vuxna samt två toaletter/badrum. Inbjudande och trivsamt, men Ken kommer inte själv bo i huset.
– Nej, jag kommer även fortsättningsvis mestadels vistas i Taiwan. Huset är tänkt att hyras ut till turister eller barnfamiljer. Dessutom fungerar det som visningsobjekt och blir en bra referens.
Byggherre för projektet har Växjöbaserade företaget KronoCon varit. Byggledaren Anton Alserin konstaterar att det varit ett spännande och annorlunda uppdrag.
– Eftersom beställaren varit i Taiwan så har vi hållit byggmötena via Teams. Ken var på plats i början när vi reste stommen men sedan har vi regelbundet skickat filmer och bilder på byggnationen. Så trots att vi befunnit oss på var sin sida jordklotet så har projektet fungerat bra tack vare alla digitala lösningar.
Min boendefilosofi bygger på stora utrymmen men samtidigt goda möjligheter till social
gemenskap. Hållbarhet och smart design är också centralt, säger Ken Lo, här omgiven av
Anton Alserin, Alexander Mücksch, Donna Huang och Christine Wu.
OBS!
Hela reportaget publiceras i Växjöbladet/Kronobergaren i juli.
DAVID FÄRDIGH