Skip to Content

Valborgsmässofirande i Väckelsång 2012

Valborgsfirande i Väckelsång-2.jpg

Regimskifte i hembygdsföreningen Ivan Johansson och Eva Hjelmberg får blommor av Carina Elmqvist och Malin Ek-Elmqvist (på bilden saknas Ingvar Karlsson och Leif Johansson).

Ackompanjerad av fågelkvitter, nyutslagna vitsippor och en skönt värmande vårsol inledde Ivan Johansson traditionsenligt kvällen med att, å hembygdsföreningens vägnar, hälsa alla varmt välkomna. Denna kväll var dock speciell då han, tillsammans med Eva Hjelmberg och Ingvar Karlsson, i början av Mars avsade sig sitt ordförandeskap respektive sekreteraruppdrag samt förtroendet som vice ordförande. Detta till förmån för den yngre generationen, eller som Ivan själv uttryckte det, ”det har skett ett regimskifte i Väckelsångs Hembygdförening”. Vilken kväll vore väl lämpligare att avtacka dessa tre trofasta hembygdsvänner om inte denna, när ”nästan” hela samhället (ja i alla fall 300 personer) är samlade på ett och samma ställe (emellertid var Ingvar tyvärr inte närvarande).

Tro nu för all del inte att de kommer att sitta sysslolösa i hemmets lugna vrå. Nej, Eva och Ingvar fortsätter sitt arbete i styrelsen och Ivan har blivit hedersordförande och mentor tillika, det känns tryggt. Denna samlade erfarenhet och kunskap är betydelsefull och det vore synd och skam att inte ta den tillvara. Därför ingick ett hedersuppdrag i avtackningen. Nämligen att bli huvudpersoner i ett nystartat projekt om geocaching eller skattjakt med GPS, som under hösten 2012 kommer att bli ett samverkansprojekt mellan Hembygdsföreningen och Väckelsångs skola. Skatten kan bestå av en berättelse om ett fornminne, en saga eller en sägen som läggs i en behållare och göms där exempelvis en historisk händelse utspelat sig. Skattens koordinater är utlagda på Internet och kan sökas med hjälp av en GPS. En förutsättning för projektets framskridande är emellertid att det finns någon som kan ge skattsökarna berättelser om olika föremål och historiska platser. Att Ivan har talets gåva har väl inte undgått någon och Eva och Ingvar har stenkoll på alla arkiverade dokument och skrifter. De är därför självskrivna som hedersmedlemmar i projektet. Ivans kommentar till detta initiativ var som följer ” det hade nog ´vatt´ lugnare att stanna kvar som ´ordförare´ ett par år till”.
Och mera hyss skulle det bli, men först vårtalade Fredrik Emvall. Han berättade bland annat om sin tid som ishockeyspelare i landslaget och efteråt formerades snabbt en lång kö av ivriga fans som ville ha autografer. Därefter sjöng kören in våren under ledning av vår excellenta kantor, Anki Lindeqvist. När så alla trodde att det var dags för majbål ropar plötsligt Anki på Ivan. Han ska träda fram för att iklädas rollen som Kung Ivan av Väckelsång. Jämförbar med den kände vikingahövdingen i Ingelstad, Kung Inge, blev så Ivan uppklädd i krona och slängkappa och kören sjöng en nyskriven text på den svenska kungssången. När lugnet lagt sig tyckte jag mig se ett välförtjänt välbefinnande i både Eva och Ivans leende ansikte när de stod där i värmen från brasans sken, medan solen sakta gick ned i väst. Det kunde inte blivit en bättre valborg!