Skip to Content

Styrabladet NR 1

Styrabladet nr 1

P4270616_1.JPG

Styrabladet, Erbjudande råd och tips inför långhelgen i trägår'n!

Vintern rasat ut...

Äntligen börjar det kännas som om våren är på väg! På Styragården har vi fyllt upp både i plantskolan och i vår fröbutik som förutom fröer och lökar nu även innehåller den fina sättpotatisen från Larsviken i Skåne! Idel ädel adel kan man säga för potatisnördarna från Skåne väljer ut de bästa sorterna till oss! Några bra tips: Amadine otroligt god och mjäll är en fransk sparrispotatis, kan skördas länge på hösten. Vales Emerald är en ny sort som ger runda fina välsmakande potatisar mycket tidig passar även bra att odla i spann! Timo är en mycket tidig sort utmärkt att sätta i kall jord det är säkert därför det är Finlands mest odlade tidigpotatis. Givetvis finns det också sättlök även om tillgången är väldigt begränsad i år, så köp redan nu! Potatisen kostar 59.- per påse men köper du 2 eller fler betalar du bara 50:- st!

Sköna maj välkommen...

I plantskolan är det verkligen knöka fullt nu! Hundratalet frukträd har kommit på plats och där finns många av de gamla älskade sorterna men också en och annan nykomling; för vore det inte roligt att prova de ryska sorterna ’Gorbatjov’ eller ’Godis’ i din trädgård? En annan nyhet är att vi valt att ha många sorter på grundstammen ”B9” detta är normalt en mycket dyrare grundstam men vi har valt att utan att höja priset erbjuda dessa till er! Fördelarna är att träden växer lite svagare och blir lagom till en mindre trädgård (eller om du vill ha många!) den tar upp ca 6-8m2. Den ger frukt redan 2-3 år efter planteringen! Träden slutar växa tidigare på hösten och klarar då vintern mycket bättre! Köper du ett frukträd i helgen bjuder vi på ett kraftigt stammskydd! (gäller så långt lagret räcker och upp giv rabattkod VSE.)

Glad så som fåglen i morgonstunden...

Även perennavdelningen är riktigt full just nu! Så passa på att botanisera på våra bord för nu finns en del riktiga guldklimpar som inte finns hela året! Några guldklimpar: Buskkål, en kålväxt som blir ca 150cm hög och översållad med vita blommor. Färgväppling, en riktigt azurblå perenn som ser ut som en lite smalare lupin. En gammal kulturväxt som användes för att färga karolinernas dräkter blå. (förutom färgväppling krävdes bl.a. morgonurinen av 5 druckna officerare för att få fram denna färg!) Dessutom en helt ny rödbladig Silverax med det passande namnet ’Chocoholic’ (Chokladmissbrukaren). Det är också NU man ska plantera höstanemoner så de kan bli fina och klara vintern

Möt trädgårdsmästaren från Väckelsång. http://www.tingsrydnytt.se/nyheter/nyfiken_pa_ulrik_johansson.aspx