Skip to Content

Inspirerande konstrunda i Väckelsång bland konstnärer och gallerikatter

I lördags begav sig Folk i Farten ut i trakterna kring Kvarnamåla och Väckelsång.
Tingsryds Konst & Hembygdsrunda gick nämligen av stapeln och det blev besök hos både akvarellister, akrylmålare och gallerikatter.

I det fina sensommarvädret börjar vi vår konstnärliga odyssé hos Fredrik Permo, vars akvareller föreställer landskap och hus i skiftande årstider.
– Ibland utgår jag från ett fotografi eller ett minne och emellanåt målar jag helt fritt utifrån fantasin. Det handlar sällan om rena avbildningar utan jag vill tillföra något nytt i landskapen.
På senare tid har Fredrik allt mer kommit att väva in historier i bilderna. Detaljer eller gåtfulla skimmer som antyder en underliggande mening.
– Det är nytt för mig, men det är kul att experimentera.Parallellt med Fredriks akvareller så visade dottern Felicia upp sina teckningar. Tätt inpå deadlinen hade hon lyckats skapa ett stort antal färgsprakande verk, bland annat verket Kavalkad av Sverige.
Med i galleriet fanns också katten Bengt, eller som han kallas i vardagligt tal ”Bengan”.

– Han trivs bra här i galleriet men jag vågar inte släppa in honom i ateljén. Då kommer
han sätta tassavtryck på målningarna.Nästa anhalt på konstrundan blev hos oljemålaren Gunnar Holmström, som har sin ateljé i trädgården intill bostadshuset i centrala Väckelsång.
– När min hustru ville köpa hus så var jag först motsträvig och ville helst bo kvar i lägenheten. Men hon lockade hit mig till visningen och när jag fick se det här uthuset med möjligheter till konstnärlig ateljé så ändrade jag mig direkt.

Gunnar målar som bäst när han mår som bäst. Själva skapandet beskriver han som en meditativ process.
– I samma stund som min pensel möter duken så lämnar jag en del av min kontroll. Att måla är därför kreativt överraskande. Jag överraskar mig själv.
Så du vet inte i förväg hur målningen ska gestalta sig?
– Jag kan ha en viss uppfattning men så sätter den kreativa processen igång och då är det bara att hänga med.
När Gunnar målat en tavla låter han den sedan vila i några dagar.
– Sedan tar jag fram målningen och ser om den är klar eller behöver byggas på.Nästa stopp på konstutflykten blev hos Jenny Berglund Wiberg och hennes JBW Art Galleri på Björkeborgsgatan. Galleriet hade dagen till ära utökat från källarvåningen till delar av övervåningen.
Jenny har tidigare målat såväl akvareller som i olja men har på senare tid ägnat sig mycket åt akrylmålningar.
– Jag tycker om att experimentera och leka mig fram. Rätt tjocklek på färgerna kan vara svårt att avgöra i början när man målar i akryl men tekniken öppnar upp för många spännande motiv.En sprillans ny målning är Vandring, där ett antal gestalter tycks befinna sig i rörelse mot ett fjärran mål antingen framåt eller bakåt. Just vandringar eller figurer i rörelse är ett återkommande tema hos Jenny.
Ett annat utmärkande drag är rosa färgdetaljer i form av exempelvis band, mössor, halsdukar eller öronmuffar.
– Jag vet inte varför, men det har blivit något av mitt signum.
Jenny målar gärna svenska landskap men hämtar också mycket inspiration från de regelbundna semestervistelserna i Kroatien.
Och fler spännande saker är på gång nere vid Adriatiska havet.
– Ja, jag har fått en förfrågan om att leda en målarkurs. Kanske att vi så småningom bildar en svensk-kroatisk målargrupp!

DAVID FÄRDIGH